Protest 1 od 5 miliona: Vlasti Republike Srpske da obustave nasilje  nad građanima

"Podrška učesnicima protesta 'Pravda za Davida'"

26. dec 2018

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ iz Beograda ocenili su danas da je svaka vlast dužna da dozvoli građanima svaki vid mirnog i nenasilnog protesta i pozvali vlast i policiju Republike Srpske da obustave primenu sile prema roditeljima ubijenog Davida Dragičevića i građanima Banja Luke.

„Nasilno postupanje prema građanima, primena sile nad majkama sa malom decom, uklanjanje cveća i sveća koje su mesecima unazad palili građani Banjaluke protestujući i zahtevajući od vlasti otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva Davida Dragićevića, su nedvosmislene odlike represije“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da pružaju podršku učesnicima protesta „Pravda za Davida“.

Policija Republike Srpske uhapsila je u utorak u Banjaluci oca i majku ubijenog mladića Davida Dragičevića. Privedeno još nekoliko članova okupljenih oko grupe „Pravda za Davida“, kao i nekoliko stranačkih funkcionera.

Građani Banjaluke su se nakon toga okupili u centru grada, ali ih je policija rasterala. Dragičevć je danas pušten iz pritvora, a novi protest je najavljen za danas u 18 sati u Banjaluci, ali i Sarajevu i Beogradu.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga