Protest 1 od 5 miliona u Novom Sadu biće u duhu Dana žena

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije

07. mar 2019

Novi protest „1 od 5 miliona“, koji se u Novom Sadu održava u petak, 8. marta, potpuno će biti posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u Srbiji, jer se poklapa sa međunarodnim Danom žena, a njegov moto glasiće „Za sve nas!“.

Na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, govoriće poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković i Ivana Tanasijević iz Inicijative „Mame su zakon“, najavio je danas organizator.

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije.

Organizatori Protesta su na zvaničnim stranicama „1 od 5 miliona Novi Sad“ na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu pozvali žene da ostave poruku u kojoj će navesti i kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava.

Razglednice sa njihovim svedočenjima biti poslate potpredsednici vlade, ministarki Zorani Mihajlović koja rukovodi Koordinacionim centrom za rodnu ravnopavnost.

Ona je, naveo je organizator, „jedna od istaknutih predstavnica režima koje, zajedno sa Aleksandrom Vučićem i ostalim stranačkim kolegama, svoju borbu za zaštitu žena isključivo vode u svom političkom interesu ili u slučaju kada su ugrožene njihove partijske koleginice i saradnice“, a pogotovo „ne reaguju“ kada su žene „žrtve nasilnika iz vlasti“.

Posle skupa na Pozorišnom trgu, učesnici protesta će krenuti u uobičajnu šetnju gradskim ulicama, ali novom trasom.

Kolona će se kretati duž Jevrejske i Futoške ulice, a zatim će skrenuti u Ulicu braće Ribnikara i preko ulica na Grbavici i Limanu stići do tržnog centra „Promenada“, gde se šetnja i završava.

Organizatori traže način da snimak ovonedeljne šetnje sa najdužom maršrutom do sad, dostave ministru odbrane Aleksandru Vulinu „kao pomoćno nastavno sredstvo za vežbu usiljenog marša koju i on mora da prođe na tek započetoj predvojničkoj obuci“.

Protestnom skupu „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu i ovog petka će se pridružiti novosadski studenti.

Oni će se ponovo okupiti ispred fontane kod studentskog doma „Slobodan Bajić“, gde će im se obratiti studentkinja Akademije umetnosti Tea Vukadin.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga