Protest 1 od 5 miliona: Izbori bez fer uslova su državni udar

"Ostalo je još samo mesec i po dana da vlasti ispune zahteve"

03. avg 2019

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović poručio je večeras, sa protesta Jedan od pet miliona u Beogradu, da će Savez za Srbiju (SzS), čiji je jedan od lidera, bojkotovati izbore ako ne budu slobodni, naglasivši da je ostalo još samo mesec i po dana da vlasti ispune zahteve kako bi se izbori održali u regularnim uslovima.

„U Sporazumu sa narodom, koji smo potpisali, piše da nećemo priznati izbore ako ne budu slobodni, a ustoličenje takve vlasti smatraćemo za državni udar“, poručio je Veselinović sa protesta koji je počeo minutom ćutanja „za žrtve zločinačke Oluje“.

Veselinović je rekao da se SzS bori za slobodne izbore i slobodne medije.

„Slobodni izbori znače početak novog poglavlja u istoriji Srbije – da radnici žive od svog rada, penzioneri od svojih penzija, da porodilje redovno primaju dodatak i da ljudi ostaju da žive u Srbiji“, naglasio je Veselinović.

Podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je opozicija pisala izborne zakone, on je uzvratio da se ona „nije zalagala za kupovinu glasova, nasilje nad neistomišljenicima, da zaposleni u javnom sektoru moraju da dokažu da su glasali za SNS“.

Prethodno se okupljenima obratio Uroš Marković iz sportskog centra Milan Gale Muškatirović koji je naveo da je danas „obezbeđenje Gorana Vesića postavilo novog fantomskog direktora sa privatnim obezbeđenjem, da su zamenili brave i oteli sportski centar“.

„Sada mi je jasno zašto sam pre mesec dana cenzurisan na Pinku i na RTS-u kada sam o tome hteo da dam izjavu. Nećemo im dozvoliti da otmu sportski centar i otići ćemo svi zajedno da ih u tome sprečimo. Juče Savamala, danas ovo, šta je sutra na redu“, rekao je Marković, koji je odbornik u Skupštini opštine Stari grad.

Protestna šetnja se zaustavila kod zgrade Predsedništva, gde je student Moma Kovačević, jedan od organizatora protesta, rekao da je dijalog vlasti i opozicije uspeh ovog protesta, ali da je „35 nedelja bilo potrebno da se dođe do dijaloga i da je to pokazatelj da ovde nema demokratije“.

On je pozvao akademsku zajednicu da ne ćuti dok su ministri pod sumnjom za plagijate i falsifikovanje diploma i najavio da će studenti u septembru ponovo blokirati Rektorat.

Učesnici pritesta došli su do Crkve Svetog Marka kod koje su upalili sveće za stradale u hrvatskoj akciji Oluja.

(Beta, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga