Prošli zakoni o svojini i restituciji

SVM i LSV suprotstavljeni u pogledu interesa Vojvodine

26. sep 2011

Skupština Srbije usvojila je danas zakone o javnoj svojini i restitutuciji uz pomoć glasova poslanika Liberalno-demokratske partije, pošto su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara uskratili podršku ovim porpisima jer ih smatraju štenim po interese Vojvodine kad je rečo vraćanju imovine pokrajini, odnosno po interese mađarske populacije u pogledu obeštećenja za nacionalizovanu imovinu.
Saveza vojvođanskih Mađara, nezadovoljan je što u parlamentu nije prihvaćen ni jedan od njihovih devet amandmana kojima se, između ostalog, tražilo da Vojvodini pripadne i deo železničke infrastrukture na njenoj teritoriji. Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je pak zakon nakon dogovora lidera te stranke Nenada Čanka i premijera Mirka Cvtekovića da će Vojvodini naknadno biti vraćena imovina neophodna za realizaciju postojećih nadležnosti APV.
Nosioci svojine u Srbiji, prema usvojenom zakonu, biće republika, pokrajina i lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti će biti ulice, trgovi, parkovi, opštinski putevi i nekategorisani putevi. U svojini Vojvodine će, pošto je Vlada Srbije usvojila amandmane vojvođanske administracije, biti putevi drugog reda, kanalska mreža koja nije na plovnim putevima, pojedini objekti u inostranstvu i objekti koji su građeni sredstvima za kapitalne investicije. A na osnovu prihvaćenog amandmana Lige socijaldemokrata Vojvodine,  pokrajini će pripasti sredstva stvorena ulaganjima pokrajine koja su joj potrebna za ostvarivanje njenih nadležnosti, a koja ‘e Vlada Srbije definisati posebnom uredbom u roku od 180 dana od stupanja na snagu zakona. U toj imovini, prema obećanju premijer abiće Novosadski sajam, imovina VANU, imovna RTV, legati…
Usvojen je i amandmanom LDP-a kojim se zahtevalo da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima i da se zabranjuje korišćenje dobara od javnog interesa u privatne ili partijske svrhe, a prihvaćen je i amandman SRS kojim se iz zakona briše odredba da je administrativni prelaz dobro u opštoj upotrebi.
Skupština Srbije nije se danas izjašnjavala o Predlogu zakona o železnici jer nije bilo kvoruma za glasanje. Kvorum nije dao Savez vojvođanskih Mađara, kao što je i najavio, pošto je ranije odbijen njihov amandaman da regionalne i lokalne pruge u Vojvodini pripadnu pokrajini.  Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kazala je da će o danu za glasanje o tom zakonskom predlogu poslanici biti naknadno obavešteni. Ni Liberalno-demokratska partija, uz čiju pomoć su danas usvojeni zakoni o javnoj svojini i restituciji, nije dala kvorum za odlučivanje o Predlogu zakona o železnici.
Takođe, bez podrške SVM-a, Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice. Za zakon, koji utvrđuje da će predmet vraćanja biti sva imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, glasalo je 117 poslanika vladajuće koalicije i opozicione Liberalno-demokratske partije.
SVM je uskratio podršku zakonu, jer nije prihvaćen njihov amandman koji predviđa isklju;ivanje principa kolektivne krivice u porcesu restitucije. U Srbiji se očekuje oko 150.000 zahteva za restituciju, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije, kao i u novcu za isplatu akontacije obštećenja. Zakonom nije predviđena zamenska restitucija oduzete imovine, što je bio jedan od osnovnih zahteva starih vlasnika.
Inače, lider SVM-a ju;e je nakon usvajanja ovog zakona uputio otvoreno pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem mu sugeriše da zakon ne potpiše već da ga vrati parlamentu. Pastor je u pismu ocenio da je protivustavna dredba koja, kako tvrdi, iz obeštećenja isključuje mnoge na osnovu principa kolektivne krivice. On je upozorio i da takva odredba zakona dovodi u pitanje proces istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda.
A povodom zakona o javnoj svojini, Pastor je ranije saopštio da je SVM insitirajući na svojim amndamnima dosledno zastupao lokalne i regionalne interese. – Mi ne pokušavamo prihvatanje po interese Vojvodine štetnih amandmana prikazati uspehom, radije ćemo se i u budućnosti umesto stvaranja privida boriti za to, da se razmišljanje okrene ka suštinskoj decentralizaciji koja bi mogla obezbediti privredni razvoj, bez obzira što smo proteklih dana u ovom stremljenu ostali usamljeni – poručio je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga