Proslavljen dan rođenja bana Jelačića u Novom Sadu

Najveći praznik ove hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji

16. okt 2013

Hrvatska nacionalna zajednica proslavila je večeras u Novom Sadu jedan od svojih najvećih nacionalnih praznika, dan rođenja bana Josipa Jelačića, koji je rođen u Petrovaradinu.

Predsednik Hrvatskon nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić rekao je da je proslava rođenja bana Jelačića najveći praznik ove nacionalne zajednice u Srbiji, jer je on najveća istorijska ličnost Hrvata.

“Ban Jelačić je otac moderne hrvatske nacije, a ovakvi praznici i obeležavanje datuma značajni su jer se ljudi sve više udaljavaju i sve manje poznaju. Važno je da se viđamo, razmenjujemo iskustva i upoznajemo”, rekao je Bačić.

On je dodao da je HNV pre više godina predložio da se kuća bana Jelačića, u kojoj je rođen i koja se nalazi u Petrovaradinu, otkupi i da se od nje napravi muzej i sedište Kulturnog društva „Jelačić”.

„Problem sa ovom inicijativom nastao je sa kada su stanari počeli da precenjuju vrednost svojih delova kuće. Ono što može da se desi je da se otkupi bar deo kuće, ali su za otkup potrebni zajednički finansijski napori Hrvatske i Srbije”, zaključio je Bačić.

Generalni konzul Hrvatske u Subotici Dragan Đurić kazao je da je na današnji dan i hrvatski predsednik Ivo Josipović u poseti Srbiji, te da se nada da će tom posetom konačno biti stavljena tačka na „stigmu” koja prati odnose ove dve zemlje.

Đurić je izrazio nadu da će uskoro biti rešen i problem obrazovanja Hrvata u Srbiji, odnosno udžbenika za osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku, koji ni nakon 12 godina od uvođenja tog jezika u škole nisu obezbeđeni za đake.

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Srbije Suzana Paunović rekla je da Vlada Srbije visoko na listi prioriteta ima poštovanje, unapređenje i zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih zajednica koje u njoj žive.

Ona je naglasila da na osnovu bilateralnog sporazuma Srbije i Hrvatske funkcioniše međuvladin mešoviti odbor, čijim će radom biti unapređen položaj nacionalnih manjina Srba i Hrvata u obe zemlje.

Svečanost proslave praznika počela je izvođenjem srpske, pa zatim i hrvatske himne, a prisustvovali su zvaničnici vlada obe zemlje, pokrajinske vlasti, kao i predstavnici lokalnih samouprava i medija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga