Propao dogovor nacionalnih stranaka o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini

Istekao je rok za formiranje novog Vijeća ministara i propao dogovor vodećih stranaka o uspostavi vlasti 11 mjeseci nakon izbora

06. sep 2019

Kriza vlasti u Bosni i Hercegovini nastavlja se nakon što je istekao rok za formiranje novog Vijeća ministara i propao dogovor vodećih nacionalnih stranaka o uspostavi vlasti 11 mjeseci nakon izbora.

Čelnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potpisali su sporazum o uspostavi vlasti 5. augusta te odredili 30-dnevni rok koji je istekao danas.

U međuvremenu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo Zorana Tegeltiju za mandatara za novi sastav Vijeća ministara. Podršku kandidatu SNSD-a članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić uvjetuju slanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, na šta treći član, Milorad Dodik, ne pristaje.

Iako su svi ključni dokumenti u vezi s integracijama u NATO ranije potpisali Dodikovi najbliži saradnici u stranci, on insistira na vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republike Srpske, pa samim tim i Bosne i Hercegovine.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poručuju da su i formiranje vlasti i napredak ka euroatlantskim integracijama jednako važni za Bosnu i Hercegovinu, te da će SAD biti snažan partner funkcionalnoj vlasti posvećenoj reformama.

„Ovi koraci ne isključuju se međusobno – ovo su komplementarni procesi koji traže kompromis i građenje konsenzusa među političkim čelnicima i strankama. U ostvarivanju ovog cilja politički čelnici imaju obavezu pridržavati se Ustava Bosne i Hercegovine, postojećih zakona i drugih obavezujućih pravnih aranžmana“, navode iz američke ambasade u Sarajevu.

Hahn: Nastaviti dijalog

„Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija“, rekao je Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje.

„U tom kontekstu angažirao sam se s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vodstvo da provede sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odgađanja, gotovo godinu nakon održavanja izbora“, naveo je Hahn, prenosi Anadolija.

Ovo je, kaže, neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

„Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji“, istakao je Hahn.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga