Propali pregovori, sve više žrtava u Ukrajini

Više od 25 osoba ubijeno je, dok je na desetine povrijeđenih u sukobima između demonstranata i policije u Kijevu

19. feb 2014

Najmanje 25 osoba je poginulo, dok su na desetine povrijeđene tokom sukoba demonstranata i policije u Kijevu, a ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u srijedu vođe opozicije da se „odvoje od radikala“ i upozorio ih na to da će u suprotnom s njima „drukčije razgovarati“.

Janukovič je, također, u službenoj izjavi, za neke članove opozicije kazao da su „prešli crtu“ kada su svoje pristalice pozvali da donesu oružje na demonstracije na centralnom trgu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Predsjednik je te ljude nazvao „kriminalcima“, rekavši da će se s pravdom suočiti na sudu.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje.

On je rekao da je napustio sastanak u utorak navečer, nakon što je predsjednik zahtijevao da centralni kijevski trg, koji su zauzeli demonstranti protiv Vlade, bude bezuslovno očišćen.

Štab opozicije u plamenu

Više od 25 osoba ubijeno je u sukobima između demonstranata i policije u Kijevu, uključujući sedam policajaca ubijenih u pucnjavi, nakon što je policija u utorak u 19 sati po centralnoevropskom vremenu počela „protivterorističku operaciju“ na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Demonstranti su potom, prema tvrdnjama lokalnih medija, zauzeli Vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te države, dok je na kijevskom Trgu nezavisnosti gorio štab demonstranata.

U zapadnom dijelu Ukrajine, prema službenim policijskim izjavama, demonstranti su zauzeli sjedišta lokalne administracije u Ivano-Frankivsku i Lavovu.

Ukrainska Pravda piše da je u gradu Ternopilu zauzeta i glavna policijska stranica.

Prenose izjavu opozicionara Oleksandera Aronetsa da su demonstranti zauzeli i ured lokalnog tužitelja.

U centru Kijeva u utorak navečer zapaljeno je sjedište demonstranata, a snimke lokalnih televizijskih stanica prikazale su plamen na nekoliko katova te devetospratnice.

Lideri opozicije pozvali su pristalice sa Trga nezavisnosti da dođu u pomoć ljudima koji su možda ostali zarobljeni u zgradi.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga