Promrzlim Kosovarima nedostižan ulazak u EU

Za tri mjeseca na granici između Srbije i Mađarske ukupno je 1.820 Albanaca sa Kosova spriječeno da uđe u Evropsku uniju

09. feb 2015

Granične policije Srbije i Mađarske posljednjih dana privele su brojne Albance sa Kosova zbog pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Policija Srbije istovremeno je spriječila ilegalne migracije građana koji granicu prelaze u potrazi za boljim životom u zemljama Evropske unije.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić proveo je noć u patroli s policijom na granici između Srbije i Mađarske, koja je duga 174 kilometra, ravna i zato laka za nelegalni prelazak migranata.

Na osmatračnici je postavljena termovizijska kamera, koja je došla kao ispomoć sa granice s Bosnom i Hercegovinom. S njom radi granični policajac Goran Aksentijević, koji kaže kako kamera uočava pokrete u prečniku od 20 kilometara.

„Za sada na ovom delu koji mi posmatramo nema nikakvih aktivnosti, što ne znači da ih neće biti“, ukazuje Aksentijević.

Bježe od teške situacije

Ilegalnih aktivnosti je bilo. Usred noći, na minus sedam stepeni, porodica iz Gnjilana je spriječena u namjeri da ilegalno pređe granicu. Vraćeni su u pogranični grad Kelebija u Srbiji.

Sa dvoje djece, od pet i dvije godine, pješačili su 10 kilometara. Htjeli su preko Mađarske do Švajcarske, gdje otac ima rođake. Kaže da na Kosovu radi za 200 eura.

„Pješke smo išli 10 kilometara. Žena, djeca i ja smo umorni smo, ne znam ni sam koliko. Nema ništa tamo. Nema sigurnosti, nema posla. Ovi političari sve pojedu“, žali se glava porodice.

Za tri mjeseca na granici između Srbije i Mađarske ukupno je 1.820 Albanaca sa Kosova spriječeno da uđe u EU.

Kada plate kaznu od 50 eura, ponovo su slobodni. Većina njih opet pokušava preći granicu. I to rade sve dok ne uspiju.

„Na granici između Srbije i Mađarske na svakom koraku se vide tragovi stopala onih koji ilegalno prelaze ovu teritoriju. Za prvih sedam dana februara blizu 600 ljudi sa Kosova je privedeno i vraćeno u Srbiju“, javlja reporter Kostić.

Sa Kosova otišlo 50.000 građana

Srbija ne priznaje pasoš Kosova, pa u zemlju ulaze s ličnom kartom i potvrdom koja važi dve sedmice. Kada dođu do Subotice, oni koji nemaju vizu za EU u pasošu ilegalno prelaze granicu. Ako dođu do Mađarske, tamo traže azil, nakon čega ih smještaju u otvorene kolektivne centre. Odatle, poslije nekoliko dana odmora, nastavljaju put ka drugim zemljama Evrope.

U graničnoj policiji kažu da su trenutno migranti iz Sirije i Afganistana u poređenju s onima sa Kosova „statistička greška“.

„Podneto je oko 460 prekršajnih prijava, oduzeto je oko 20 motornih vozila kojima je jedan deo tih lica krijumčaren, podneto je 12 krivičnih prijava“, navodi Mladen Mrdelj, načelnik Graničnog prelaza Subotica.

Hodnik stanice policije nakratko će biti prazan. Jedna od porodica vraća se na Kosovo i kažu kako se više neće vraćati.

Kosovska obavještajna agencija procjenjuje da je tokom posljednjih nekoliko mjeseci Kosovo napustilo najmanje 50.000 građana, što je gotovo tri posto ukupnog stanovništva.

Opozicione stranke u Prištini tražile su od Vlade da što prije primijeni rezoluciju Skupštine Kosova kako bi se pomoglo građanima koji zbog teških ekonomskih uslova napuštaju Kosovo.

„Osnivanje fonda koji bi spriječio migraciju je od suštinske važnosti. Rezolucijom koja je usvojena u Skupštini Kosova predviđeno je da se pomogne građanima koji planiraju napustiti Kosovo. Policijskim mjerama ne može se spriječiti migracija. Teško ekonomsko stanje, visoka stopa nezaposlenosti i siromaštva posljedica su lošeg upravljanja našom zemljom“, upozorava Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Najveći pritisak na Mađarsku i Njemačku

Evropska unija bilježi nagli porast broja kosovskih građana koji nelegalnim putem ulaze u zemlje unije, dok su, prema podacima Ujedinjenih naroda, najveći broj zahtjeva za azil Kosovari podnijeli u Mađarskoj.

U prvih osam mjeseci prošle godine radilo se, uglavnom, o stotinama takvih zahtjeva u toj zemlji. Njihov broj, međutim, naglo premašuje 20.000 u posljednja tri mjeseca 2014. godine, pokazuju UN-ovi podaci.

Takav trend nastavlja se i u ovoj godini, pa je u januaru azil u Mađarskoj zatražilo još oko 10.000 građana Kosova.

Iako nešto manji, ne odstupa mnogo ni broj zahtjeva za azil u Njemačkoj. Takvih je bilo gotovo 9.000 u prošloj godini, podaci su Saveznog zavoda za migracije i izbjeglice u toj zemlji.

Da je riječ o cijelim porodicama koje migriraju u evropske zemlje zaključuje se na osnovu statističkih podataka kosovskog Ministarstva obrazovanja, jer se proteklih mjeseci, kako tvrde, ispisalo više od 5.000 učenika kako bi školovanje nastavili u zapadnim zemljama.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga