Promovisana knjiga Crvena Roza o Rozi Luksemburg

“Želim da delujem na ljude kao udar groma, da im raspalim um, ali ne ispraznim govorima, već širinom svoje vizije, snagom svog ubeđenja i svojom moći izražavanja”

26. feb 2018

Knjiga Kejt Evans „Crvena Roza: biografija u slikama Roze Luksemburg“ predstavljena je večeras u novosadskoj knjižari Bulevar buks (Books).

“Želim da delujem na ljude kao udar groma, da im raspalim um, ali ne ispraznim govorima, već širinom svoje vizije, snagom svog ubeđenja i svojom moći izražavanja”, govorila je Roza Luksemburg.

Kako se navodi u pogovoru, Roza Luksemburg je bila “intelektualni div političke levice” i jedan od najvažnijih umova revolucionarne socijalističke misli.

“Ali, ona je bila i mnogo više od teoretičarke revolucije. Njen glas se čuo u svetu neprijateljski nastrojenom prema ženama jake volje. Prevazišla je fizičku slabost i predrasude na koje je nailazila kao Jevrejka i postala uticajna revolucionarka. Njena filozofija ostavila je trag na svakom segmentu jednog neverovatno produktivnog i kreativnog života – na njena brojna prijateljstva, na intimne odnose i na njenu ljubav prema nauci, prirodi i umetnosti”, piše u pogovoru.

“U borbi za revoluciju za koju je verovala da je neminovna, u vreme kada je druge s nemačke levice poneo talas nacionalizma, kao dosledna protivnica Prvog svetskog rata bila je 1919. utamničena i ubijena”, navodi se u pogovoru.

Autorka ilustrovane knjige Kejt Evans je autorka stripova, umetnica i aktivistkinja. Objavila je više knjiga i fanzina, među kojima i “Bump: How to Make, Grow and Birth a Baby” i “Funny Weather: Everything You Didn’t Know about Climate Change but Probably Should Find Out”. U 2017. godini objavila je strip “Threads: From the Refugee Crisis” o životu ljudi iz izbegličkog kampa – poznatog i kao Džungla – u francuskom gradu Kaleu.

Knjigu su objavili Fabrika knjiga i Non-aligned books. Na promociji su govorili lingvistkinja Svenka Savić, sociološkinja Ana Dević, politikolog Duško Radosavljević i bibliotekar Miloš Pankov.

Promociju su organizovali Ženske studije i istraživanja i Vojvođanska politikološka asocijacija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga