Promocija susedstva za izgradnju građanskog društva

Cilj i ovog projekta, kao i drugih sličnih njemu, je da se izgrade države u kojoj će svaki građanin imati jednaka prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

22. nov 2010

Tri nevladine organizacije: Helsinški parlament građana iz Banjaluke, Homo iz Pule i Centar za regionalizam iz Novog Sada sprovode projekat „Susedstvo”, čiji je cilj unapređenje rada udruženja nacionalnih manjina i njihovo uključivanje u lokalne zajednice.

Lidija Živanović, iz Helsinškog parlamenta građana za Dojče vele kaže da su nacionalne manjine kulturno bogatstvo koje može da doprinese i osvešćivanju većinskih zajednica u iskoraku prema budućnosti i prihvatanju građanskog a ne isključivo nacionalnog principa. 

„Nacionalne manjine su bogatstvo koje na svoj način može da doprinese prihvatanju različitosti i većinskih zajednica koje imaju probleme sa sopstvenim identitetom”, smatra Živanovićeva. Ona ističe da su zakoni o manjinama u regionu mahom dobri, ali se ne primenjuju dovoljno. „Problemi se uvek javljaju u primeni onoga što piše na papiru. Svi zakoni svuda u regionu su relativno dobri i primenjivi”, objašnjava Živanovićeva.  

Dobar primer iz Istre i Bujanovca

Mirjana Galo iz pulske nevladine organizacije Homo navodi primer dobre prakse poštovanja manjinskih prava u Istri. „Italijan u Istri, u svakom gradu, opštini i u županiji, mora biti ili dogradonačelnik ili dožupan, bez obzira na broj pripadnika te zajednice. I to je nešto što je dobro, što bi trebalo u najmanju ruku da rade i ove ostale zajednice na sličnim principima, i da se to primeni i u drugim državama”, kaže Galo.   

Radomir Šovljanski iz novosadskog Centra za regionalizam kao primer dobre prakse ističe Opštinu Bujanovac, koja je donela odluku da se osnuje Savet za međunacionalne odnose. Prema njegovim rečima, uskoro će se formirati multietnička vlast u Bujanovcu, a tamo već postoji i kancelarija republičkog zaštitnika građana. „To su sve neki mali koraci, ali očigledno pokazuju veliko demokratsko stremljenje opštine Bujanovac da se unapredi u ovim oblastima, a pre svega u manjinskim pravima”, kaže Šovljanski. 

Svakom građaninu ista prava

U okviru projekta „Susedstvo” održavaju se regionalne i lokalne radionice a poslednja regioonalna održana je u Novom Sadu.

Cilj je da se pozitivna iskustva i primenjiva praksa ugrade u lokalne zajednice, a paralelno s tim idu i procesi povezivanja tih sredina, pa će uskoro Pula i Banjaluka da potpišu sporazum o saradnji, što će poslužiti kao model za povezivanje i drugih gradova.   

U projekat su uključeni Pula, Vodnjan i Umag iz Hrvatske, Zrenjanin, Bor i Bujanovac iz Srbije i Banjaluka, Prijedor i Tuzla iz Bosne i Hercegovine. Naši sagovornici navode da je cilj i ovog projekta, kao i drugih sličnih njemu, da se izgrade države u kojoj će svaki građanin imati jednaka prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga