Promocija šovinizma i ekstremizma

Novi skandal u Kulturnom centru Novog Sada

20. feb 2014

Koalicija vojvođanskih nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorila je javnost da promocija knjige „poznatog šoviniste i ultranacionaliste Jovana Pejina“ u Kulturnom centru Novog Sada – predstavlja „još jedan prvorazredni kulturni i politički skandal“.

Građanska Vojvodina je pozvala gradske vlasti da zbog ovog, novog skandala pod hitno pokrenu postupak smene direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja, koji je „i ovim činom pokazao da upravljanje institucijom koju finansiraju svi građani Novog Sada shvata kao priliku da promoviše najretrogradnije ideologije“.

„Promocijom knjige Jovana Pejina Kulturni centar Novog Sada je uvredio ne samo pripadnike nacionalnih manjina već i sve građane Novog Sada koji ne smatraju da su Srbi narod najstariji i da su prethodili amebama“, navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Građanska Vojvodina je podsetila da je ovaj „istoričar“ široj javnosti postao poznat kada je u emisiji na Televiziji Novi Sad 2003. godine rekao da su Mađari u Vojvodini poreklom Srbi i da je za to dokaz – to što „imaju lepa slovenska lica“. On je tada rekao da se Baranja nalazi pod okupacijom, da su Slovaci, Rumuni i Mađari u Vojvodinu došli kao kolonisti a da su u njoj prethodno živeli Srbi, te da u Vojvodini ne žive Hrvati. Ovaj događaj je izazvao protest građanskog dela javnosti.

On u svojoj knjizi „Velikomađarski kapric” ističe da su „Srbi na prostorima od Severnog mora do Balkana živeli oduvek, te da su Mađari, odnosno ugarska plemena na taj prostor naselila tek 896. godine“.

U jednom tekstu koji se bavi incidentima u Temerinu Pejin navodi da su Mađari u Temerin kolonizovani krajem 18. i početkom 19. veka kao „novi Mađari“ i da se „fizički razlikuju od srpskih Mađara“. U tom tekstu ističe da su Srbi u Temerinu ugroženi od strane mađarskih ekstremista i terorista!?

„Ovo su samo neki od profašističkih ispada ovog čoveka, koji je pre nešto manje od dve godine u emisiji HRT-a ustvrdio i to da su ‘svi Hrvati primitivci’, da oni pričaju ‘nakaradnim srpskim jezikom’, te da je ‘Vukovar oduvek bio srpski’. Takođe je rekao da Hrvati ‘nemaju šta da traže ni u Baranji, ni u Sremu’. ‘Nije se samo kamion ustaša podigao protiv Srba već je to uradio ceo narod’, rekao je tada Pejin“, navodi se u saopštenju koalicije vojvođanskih nevladinih organizacija.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizam, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanski građanski centar i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga