- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Promocija novog izdanja romana Stefana Janjića: Ništa se nije desilo

Novo međunarodno izdanje knjige „Ništa se nije desilo” autora Stefana Janjića, dobitnika NIN-ove književne stipendije, biće predstavljeno u Novom Sadu 18. aprila, saopštili su organizatori sa bloga Prerazmišljavanje.

U saopštenju se navodi da drugo izdanje potpisuje izdavačka kuća iz BiH — „Imprimatur”, poznata po visokim kriterijumima pri izboru autora za saradnju, te da će je njegova prva velika promocija u Srbiji. Podseća se da je ova knjiga bila u izboru za NIN-ovu nagradu, te da je ceo tiraž prvog izdanja prodat za nepune tri nedelje.

Stefan Janjić doktorand je Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, master komunikolog, dobitnik Sakura stipendije i stipendije fondacije Konrad Adenauer, izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu, Nagrade za najboljeg mladog istraživača Filozofskog fakulteta, laureat je nagrade ’Biće i jezik’, Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Jedan je od najboljih medijskih analitičara i eksperata za medijsku pismenost u Srbiji i glavni i odgovorni urednik FakeNews Tragača, portala koji se bavi dekonstrukcijom neistina u medijskom izveštavanju.

A, kako se dodaje, upravo je dekonstrukcija neistina u medijskom izveštavanju u neraskidivoj vezi sa temom romana.

„Glavni junak Vidak student je medicine koji se useljava u stan nedavno preminulog beogradskog novinara, za kojeg polako otkriva da je učestvovao u ratnohuškačkom falsifikovanju medijskog izveštavanja o ljudskim životima i njihovim svršecima. Proučavajući i istražujući zaostavštinu prethodnog stanara, Vidak uporedo proživljava svakodnevicu prve godine studija, upoznaje sebe u novom gradu, koriguje svoje stavove, analizira mitove o sopstvenoj porodici, tako da ’Ništa se nije desilo’ nije tek ratna, već priča bliska svakom zapitanom čoveku“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni kritičarke Katarine Kostić, roman „Ništa se nije desilo” „ispreda policentričnu a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o detinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima”.

Bosanskohercegovački novinar i književnik Goran Dakić napisao je o romanu: „Rijetke su knjige koje su o ratu u BiH napisane pošteno. Još su rjeđe one koje su napisane iskreno i bez naknadne pameti. Janjićev roman od takvih je podviga”.

Promocija će se održati u Kulturnoj stanici Svilara u 19 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!