Promocija knjige Revizija prošlosti

Knjiga o primerima kontradiktornih promena u geografskoj i mentalnoj arhitekturi regiona u poslednje dve decenije

09. nov 2012

Knjiga grupe autora „Re:vizija prošlosti. Politike sećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine“ biće promovisana večeras u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Knjiga je nastala kao rezultat regionalnog istraživanja, sprovedenog tokom 2011. godine, koje se bavilo politikama sećanja na zajedničku jugoslovensku prošlost i antifašističku tradiciju, kao i na ratove devedesetih i raspad Jugoslavije.

„Brisanje datuma iz kalendara državnih praznika, paralelne komemoracije na istim mestima sećanja s potpuno različitim tumačenjima simbolike mesta, nemaran odnos prema spomenicima i mestima sećanja na Narodnooslobodilačku borbu, promene naziva ulica i gradova, samo su neki od primera kontradiktornih promena u geografskoj i mentalnoj arhitekturi regiona u poslednje dve decenije“, navodi se u predgovoru knjige.

Autori su Darko Karačić, Tamara Banjeglav i Nataša Govedarica, a knjiga je objavljena u izdanju organizacije ACIPS iz Sarajeva i Fondacije Fridrih Ebert (Friedrić).

Na beogradskoj promociji u Muzeju istorije Jugoslavije o zborniku će govoriti direktorica Centra za kulturnu dokumentaciju Borka Pavićević, istoričarka Olga Manojlović-Pintar, istoričarka Marijana Toma i autori.

Elektronska forma knjige dostupna je na: http://www.fes.ba/publikacije/2012/Revizija%20proslosti/revizija%20proslosti.pdf

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga