Promocija foto-monografije Iza sedam logora sutra u Novom Sadu

Kako su domovi kulture tokom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta

17. feb 2019

Foto-monografija „IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina”, koja je autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, biće predstavljena sutra u Novom Sadu, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namene koji su tokom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta, ova knjiga sinergijom snažnih kreativnih izraza, te faktografskom komponentom, poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motivisanog ratnog nasilja. Egzekutivni karakter ideološki oblikovane „nacionalne kulture“ – upućuju autori – efikasna je priprema terena za nastup „nacionalne torture“ i služi proizvodnji konteksta koji uspostavlja i opravdava nečovečnost.

Knjiga kroz tri zasebne autorske celine govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode.

A fotografije Hrvoja Polana beleže trenutni izgled nekadašnjih domova kulture – mesta stradanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Promocija počinje u 18 časova, a na njoj će govoriti Viktor Ivančić i Nemanja Stjepanović, razgovor moderira Nataša Govedarica iz organizacije forumZFD u Srbiji, koja je i izdavač knjige.

Izložbu, osim na promociji foto-monografije, posetioci Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića mogu pogledati u periodu od 20. do 25. februar, od 9 do 17časova, a ulaz je slobodan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga