- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Promocija foto-monografije Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina u sredu u CZKD-u

Promocija foto-monografije „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina”, autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, biće promovisana u sredu uveče, od 19 sati, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), u organizaciji beogradskog forumZFD-a.

Na promociji će govoriti autori, a razgovor će moderirati Nataša Govedarica, direktorka programa ForumZFD-a za Srbiju.

“Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namene koji su tokom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta, ova knjiga sinergijom snažnih kreativnih izraza, te faktografskom komponentom, poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motivisanog ratnog nasilja. Egzekutivni karakter ideološki oblikovane ‘nacionalne kulture’ – upućuju autori – efikasna je priprema terena za nastup ‘nacionalne torture’ i služi proizvodnji konteksta koji uspostavlja i opravdava nečovečnost. Knjiga kroz tri zasebne autorske celine govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode”, piše u najavi promocije.

Izložbu fotografija Hrvoja Polana, koje beleže današnji izgled nekadašnjih domova kulture – mesta stradanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, osim na promociji foto-monografije, posetioci CZKD-a moći će da pogledaju i tokom narednih dana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!