Promocija Četiri i po drame Almira Bašovića u petak u Beogradu

Drama Almira Bašovića Priviđenja iz srebrenog vijeka uvrštena je među najbolje savremene komade u Evropi i jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida

28. mar 2019

Promocija zbirke “Četiri i po drame” bosanskohercegovačkog dramskog pisca Almira Bašovića održaće se sutra u Beogradu, u Centru za savremenu književnost „Krokodil“, s početkom u 18 sati.

Na promociji će, pored autora, govoriti i reditelji Dino Mustafić i Stevan Bodroža, kao i Nataša Govedarica, dramaturškinja i direktorka beogradske organizacije forumZFD.

Knjiga donosi dramske tekstove Priviđenja iz srebrenog vijeka, RE: Pinokio, Kreketanje i Sarajevo Feeling, i monolog ubice pod nazivom Lica.

Drama Almira Bašovića Priviđenja iz srebrenog vijeka uvrštena je među najbolje savremene komade u Evropi i jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida.

Almir Bašović je dramski pisac i profesor na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Autor je knjiga Čehov i prostor  i Maske dramskog subjekta. Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U Parizu mu je objavljena knjiga drama na francuskom jeziku. Njegova mikrodrama Druga Evropa prezentovana je u okviru Bijenala evropskih dramskih pisaca u Bonu, 2002. godine, a drame su mu prevođene  na albanski, makedonski, češki, njemački i italijanski jezik te izvođene u Sarajevu, Skoplju, Beču, Brnu, Beogradu…

Promociju organizuje beogradski forumZFD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga