Prolaz u Novom Sadu dobio ime po Srđanu Aleksiću

Skupština Grada Novog Sada danas je donela odluku da se jedan prolaz u centru Novog Sada nazove po mladiću iz Trebinja…

27. mar 2009

srdjan.jpgSkupština Grada Novog Sada danas je donela odluku da se jedan prolaz u centru Novog Sada nazove po mladiću iz Trebinja Srđanu Aleksiću, koji je ubijen 1993. godine dok je pokušavao da zaštiti sugrađanina Bošnjaka.
Prema odluci gradske skupštine, po Srđanu Aleksiću će se zvati prolaz koji povezuje Zmaj Jovinu ulicu sa Ulicom Ilije Ognjanovića.
Ove godine 27. januara navršilo se 16 godina od smrti Srđana Aleksića, koga su u Trebinju ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske kada je pokušao da odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Napadači su nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima u neposrednoj blizini policijske stanice. On je od zadobijenih povreda pao u komu, a preminuo je šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora. Alen Glavović živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.
Kako se navodi u obrazloženju Komisije za nazive naseljenih mesta, prihvatanjem ove inicijative nevladinih organizacija, Novi Sad je „potvrdio multietnički karakter i dugogodišnju tradiciju tolerancije i skladnog suživota pripadnika raznih nacija i konfesija na koje su Novosađani oduvek bili ponosni“.
Inicijativu da se prolazu dodeli naziv Srđana Aleksića podnela je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam i Centar za razvoj civilnog društva. Članovi te organizacije su i Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski fond „Panonija“, Otvoreni licej, Građanska akcija i Zelena mreža Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga