Projekcija filma Znam šta je ofsajd i u Zagrebu

Veze među velikim sportistima i ljudima nikada zapravo nisu ni bile pokidane, uprkos ratu

29. okt 2015

U zagrebačkom bioskopu Evropa u petak će biti održana projekcija filma „Znam šta je ofsajd“, koji govori o tragičnoj sudbini Gorana Čengića, sportiste i velikog čoveka, nekadašnjeg rukometnog reprezentativca SFRJ i dugogodišnjeg igrača Bosne i Crvene Zvezde, koji je sredinom 1992. godine brutalno ubijen u sarajevskom naselju Grbavica dok je pokušavao da spasi suseda.

Film donosi inspirativne ljudske priče Mirze Delibašića, Bogdana Tanjevića, Krešimira Ćosića, Dragana Kapičića, Dejana Bodiroge i drugih, koji svedoče o tome kako veze među velikim sportistima i ljudima nikada zapravo nisu ni bile pokidane, uprkos ratu.

U razgovoru posle filma učestvovaće novinari Dinko Gruhonjić i Arijana Saračević Helać, producentkinja i koautorka filma „Znam šta je ofsajd“. Kao sagovornici najavljeni su i istoričar Dragan Markovina i Ivan Ergić, nekadašnji fudbaler, koji će iz različitih perspektiva pokušati da odgovori na pitanje koja je uloga sporta do sada bila i kakva ona može biti.

Početak projekcije je najavljen za 19 časova u dvorani Muller zagrebačkog bioskopa Evropa.

Dokumentarac „Znam šta je ofsajd“ je deo serijala filmova “Živeti zajedno”, koji govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Dokumentarci govore o ljudima, koji su se izdigli iznad mnoštva negativnih pojava, nasilja i ratnih zločina, koji su konkretnim delima pomogli onima “s druge strane”.

U prvom planu filmova su ljudi koji su ostali humani i u najtežim vremenima, istinski heroji koji vlastitim primerom i životom svedoče mogućnost susreta, a ne sukoba, kao i mogućnost jačanja poverenja i procesa pomirenja u regionalnim okvirima, bez relativiziranja ili ublažavanja odgovornosti za ono što se dogodilo.

Dokumentarni filmovi realizovani su u saradnji udruženja “BH novinari” i Nezavisnog društva novinara Vojvodine u koopropdukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, a pod pokroviteljstvom EU medijskog fonda “Jačanje medijske slobode u Srbiji”. Serijal su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i nemački Forum ZFD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga