Projekcija filma Tucović i drugi večeras u Pančevu

"Zašto Srbija nije odustala od nacionalističke, povremeno čak i otvoreno rasističke, politike koju je Tucović kritikovao još 1914?”

13. juna 2017

Dokumentarni film „Tucović i drugi“ – istorijski portret vođe socijalista u Srbiji na razmeđu 19. i 20. veka, u kontekstu i današnjih odnosa Srbije i Kosova, biće prikazan večeras u Pančevu.

Film je rezultat projekta „Stvarni ljudi – stvarna rešenja“ o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice i budućnosti, najavili su organizatori promocije.

Zajednički su ga realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Dimitrije Tucović koji je poginuo u Kolubarskoj bici 1914. godine, bio je vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, novinar i borac za ljudska prava i socijalnu pravdu

Autori filma su Samir Aslani, Nedim Sejdinović, Taulant Osmani i Dragan Gmizić, a producenti Dinko Gruhonjić i Faik Ispahiu

U pozivu za promociju je navedeno da TV-portret Dimitrija Tucovića nije priča o prošlosti, „već o našoj sadašnjosti: ‘Žestoka socijalna raslojavanja uzrokovana političkom neodgovornošću i korupcijom, koja grupi odabranih pojedinaca omogućava pljačku društvenog, državnog – zajedničkog bogatstva’ zvuči prilično aktuelno, zar ne?“.

Ukazano je i da je „senka rata“ još jedna paralela koja Tucovića čini aktuelnim i savremenim, i da su njegove reportaže iz Balkanskih ratova kao i ekspedicije srpske vojske u Albaniji 1913, „svedočanstvo početka vekovne spirale ratnih zločina na Kosovu“.
Odgovore na mnogobrojna pitanja u filmu su dali srpski i albanski istoričari, publicisti, političari, umetnici i građanski aktivistima.

„Šta bi se dogodilo da smo poslušali Dimitrija Tucovića? Kako bi, da jesmo, danas izgledali odnosi Srba i Albanaca?“, „Zašto se Srbija odrekla njegovog moralnog kredibiliteta kao osnova za iskreno pružanje ruke pomirenja i uspostavljanja međunacionalnih odnosa na novim osnovama?“, neka su od pitanja.

„Zašto Srbija nije odustala od nacionalističke, povremeno čak i otvoreno rasističke, politike koju je Tucović kritikovao još 1914?”, jedno je od pitanja postavljeni u dokumentarcu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga