- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Projekat razvijanja naprednih internetskih aplikacija za poljoprivredu

Na projekat “Fraktals” (Fractals), koji je posvećen razvijanju naprednih internetskih aplikacija za sektor poljoprivrede, prijavilo se ukupno 269 kompanija a izabrane su 43 iz 12 evropskih država, od čega je 13 iz Srbije, saopštio je danas Vojvođanski klaster informaciono-komunikacionih tehnologija (Vojvodina IKT klaster).

Konkurs za distribuciju ukupno 5,52 miliona evra bespovratnih finansijskih sredstava bio je otvoren za mala i srednja preduzeća i za veb (web) preduzetnike iz cele Evrope , s ciljem razvijanja naprednih aplikacija za sektor poljoprivrede.

Od domaćih kompanija izabrano je sedam iz Novog Sada, tri iz Beograda i po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša, kojima je pripalo blizu dva miliona evra. Realizacije sva 43 odobrena projekta započinje u junu 2015. godine.

Kako se objašnjava, razvijaće se moderne internetske aplikacije namenjene različitim domenima poljoprivrede: upravljanju farmom, optimizaciji useva i stočarstva, kreiranju poslovnog umrežavanja u poljoprivredi, podršci pčelarstvu, uzgoju voća i povrća, optimizaciji upotrebe đubriva i navodnjavanja.

Projektom “Fraktals” rukovodi Razvojni fond Vojvodine, uz učešće Biosens Centra Univerziteta u Novom Sadu i Vojvođanskog IKT klastera. U projektu učestvuje još šest inostranih partnera iz Španije, Grčke, Holandija, Turske i Bugarske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!