Projekat razvijanja naprednih internetskih aplikacija za poljoprivredu

Najviše kompanija iz Novog Sada

07. maja 2015

Na projekat “Fraktals” (Fractals), koji je posvećen razvijanju naprednih internetskih aplikacija za sektor poljoprivrede, prijavilo se ukupno 269 kompanija a izabrane su 43 iz 12 evropskih država, od čega je 13 iz Srbije, saopštio je danas Vojvođanski klaster informaciono-komunikacionih tehnologija (Vojvodina IKT klaster).

Konkurs za distribuciju ukupno 5,52 miliona evra bespovratnih finansijskih sredstava bio je otvoren za mala i srednja preduzeća i za veb (web) preduzetnike iz cele Evrope , s ciljem razvijanja naprednih aplikacija za sektor poljoprivrede.

Od domaćih kompanija izabrano je sedam iz Novog Sada, tri iz Beograda i po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša, kojima je pripalo blizu dva miliona evra. Realizacije sva 43 odobrena projekta započinje u junu 2015. godine.

Kako se objašnjava, razvijaće se moderne internetske aplikacije namenjene različitim domenima poljoprivrede: upravljanju farmom, optimizaciji useva i stočarstva, kreiranju poslovnog umrežavanja u poljoprivredi, podršci pčelarstvu, uzgoju voća i povrća, optimizaciji upotrebe đubriva i navodnjavanja.

Projektom “Fraktals” rukovodi Razvojni fond Vojvodine, uz učešće Biosens Centra Univerziteta u Novom Sadu i Vojvođanskog IKT klastera. U projektu učestvuje još šest inostranih partnera iz Španije, Grčke, Holandija, Turske i Bugarske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga