Projekat održivog razvoja Fruške gore

U okviru projekta implementiraće se iskustva iz Holandije, koja je svoje nacionalne parkove, osim prirodnog dobra, pretvorila i u komercijalne svrhe, na osnovu čega su postali samoodrživi

03. juna 2010

Projekat “Održivi razvoj Nacionalnog parka Fruška gora” realizovaće se u narednih 27 meseci s ciljem unapređenja menadžmenta, očuvanja biodiverziteta i razvoja komercijalnih sadržaja na toj vojvođanskoj planini.
Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović rekao je na konferenciji za novinare da projekat ima za cilj podizanje kapaciteta čuvarske službe, uspostavljanje eko-kampa, razmenu znanja sa drugim nacionalnim parkovima, podizanje ekološke svesti školske dece i podršku inicijativama nevladinih organizacija.
U okviru projekta implementiraće se iskustva iz Holandije, koja je svoje nacionalne parkove, osim prirodnog dobra, pretvorila i u komercijalne svrhe, na osnovu čega su postali samoodrživi, objasnio je Puzović.
Predstavnik organizacije Kamping asocijacija Srbije Vladimir Đumić objasnio je da je ideja da se otvore ekološki kampovi na nekoliko lokacija, prvo duž Dunava a potom i šire.
“Ideja je da se razvije svest građana o prirodnom blagu koje Nacionalni park ima, kao i potreba za očuvanjem, negovanjem i uživanjem u prirodi”, kazao je Đumić.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Nacionalnog parka Fruška gora Dobrivoje Antonić rekao je da je Vladi Vojvodine upućen predlog da se napravi master plan razvoja do 2022. godine, kojim bi se konkretizovali radovi i projekti vezani za razvoj turizma, zaštite prirodne sredine, promociju lova i ribolova.
“Sve to je brend Fruške gore, kojoj gravitira osam vojvođanskih opština”, naveo je Antonić i podsetio da se ove godine obeležava 50 godina od proglašenja Fruške gore za nacionalni park.
Ceo projekat se finansira iz programa “Matr”, pod pokroviteljstvom holandskog Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane.
Nosioci projekta su holandske organizacije “Ameko” i “Stidit”, a partneri su Kamping asocijacija Srbije, Balkansko udruženje mladih i Nacionalni park “Fruška gora”.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga