Program manifestacije „Godina Pupina“ u Zrenjaninu

Manifestacija "Godina Pupina u Zrenjaninu" predstavljena je danas u tom gradu povodom 160 godina od rođenja slavnog pronalazača i naučnika Mihajla Pupina

16. apr 2014

Manifestacija „Godina Pupina u Zrenjaninu“ predstavljena je danas u tom gradu povodom 160 godina od rođenja slavnog pronalazača i naučnika Mihajla Pupina.

Na svečanosti u Gradskoj kući u Zrenjaninu održana je i promocija Pupinove autobiografije „Od pašnjaka do naučenjaka“, čiji su primerci podeljeni nagrađivanim učenicima osnovnih i srednjih škola na takmičenjima iz matematike, fizike i elektrotehnike.

O Pupinu, počasnom građaninu Zrenjanina, govorili su predsednik izvršnog odbora Fondacije „Mladen Selak“ Milan Božić i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević.

Skupština Zrenjanina proglasila je 2014. godinom Mihajla Pupina, člana više akademija nauka, profesora na američkom Univerzitetu Kolumbija i počasnog doktora na još 18 univerziteta.

U okviru manifestacije „Godina Pupina u Zrenjaninu“ biće održane tematske izložbe, međunarodni stručni skupovi, a biće organizovana i nedelja edukativnih izleta u Idvor, projekcije filma o Pupinovom detinjstvu, kao i niz promocija knjiga i časopisa.

Robert Sabo iz organizacionog odbora rekao je da je predviđena i izrada i postavljanje spomenika Pupinu na jednoj od centralnih gradskih lokacija, a za te potrebe u toku je otvaranje posebnog žiro računa na koji će zainteresovane organizacije i pojedinci moći da uplate svoje priloge.

Kako je naveo, pored manifestacije „Godina Pupina u Zrenjaninu“, grad Zrenjanin pokrenuće još jedan projekat, privođenje nameni Pupinove kuće koju je on kupio 1922. godine, a nalazi se u zrenjaninskom naselju Mala Amerika i u nadležnosti je Gradske stambene agencije.

U toj zgradi, čiji je radni naziv „Pupinov Dom“, predviđena je stalna muzejska postavka kao i tehnološki opremljene sala i učionica namenjene talentovanim učenicima i studentima iz Srednjobanatskog okruga.

Pupin (1858-1935) je rođen u selu Idvor, koje danas pripada opštini Kovačica.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga