Proglasiti Tisu rekom otvorenom za međunarodnu plovudbu

Vlada Srbije da donese odgovarajuće podzakonske akte

31. okt 2012

Vlada Vojvodine zatražila je danas od Vlade Srbije da se reka Tisa proglasi otvorenom za slobodnu međunarodnu plovidbu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

„Proglašenje Tise za međunarodni plovni put predstavljalo bi značajan korak u revitalizaciji vodnog saobraćaja u pokrajini, dok bi se sa druge strane otvaranjem Tise za slobodnu međunarodnu plovidbu postigao veći privredni i ekonomski efekat“, navodi se u saopštenju sa sednice vlade.

Kako se objašnjava, reka Tisa još uvek nema status reke na kojoj je dozvoljena međunarodna plovidba, nego je organizovana tako da jedino Mađarska ima status zemlje koja ima povlašćen položaj na osnovu bileteralnog sporazuma zaključenog još 1955. između tadašnje Jugoslavije i Mađarske.

Ostale zemlje moraju tražiti dozvolu od resornog ministarstva u Beogradu da bi plovile Tisom, što znatno komplikuje plovidbu i zbog čega ova reka nije pogodna za međunarodnu plovidbu.

Vlada Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije da donese odgovarajuće podzakonske akte da proglasi Tisu kroz Vojvodinu međunarodnim vodnim putem, kao i da pokrene razgovore sa Mađarskom na tu temu.

U saopštenju se još navodi da transportni tokovi u pokrajini nisu zadovoljavajući, jer se svega osam odsto transporta obavlja vodnim saobraćajem, a svega 11 odsto železničkim, dok je ostali transport usmeren na drumski saobraćaj.

Reka Tisa u svom toku dugom 1.358 kilometara protiče kroz pet zemalja: Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku i Srbiju. Kroz Vojvodinu je njen tok dugačak 164 kilometra.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga