Proglašeno 14 izbornih lista u Vojvodini

U Novom Sadu 15 izbornih lista

29. apr 2012

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je ukupno 14 izbornih lista za izbore u Vojvodini

Ti izbori se održavaju po kombinovanom izbornom sistemu. Ukupno 60 od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu i za taj vid izbora prijavljeno je pomenutih 14 lista.

Druga polovina bira se po dvokružnom većinskom izbornom sistemu. Kandidati za te izbore prijavljivali su se gradskim i opštinskim izbornim komisijama.

Onaj kandidat koji u prvom krugu izbora po većinskom sistemu osvoji vise od 50 odsto glasova, postaće pokrajinski poslanik.

Ukoliko nijedan od kandidata ne bude u prvom krugu imao više od 50 odsto glasova, dvojica najbolje plasiranih kandidata idu u drugi krug izbora, a pobednik je onaj koji osvoji prostu većinu glasova.

Kandidati su raspoređeni u svih 45 vojvođanskih gradova i opština, s tim što se u većim gradovima I opštinama bira veći broj kandidata, a u manjim po jedan.

Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom izbornom sistemu biće održan kada I drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja.

Za izbore po proporcionalnom sistemu PIK je proglasio listu koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), listu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Ujedinjenih regiona Srbije, Srpske radikalne stranke i koalicije oko Srpske napredne stranke.

Proglašene su i liste Demokratske stranke Srbije, Vojvođanskog preokreta, koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i „Dveri za srpsku Vojvodinu”.

PIK je proglasio i liste Crnogorske partije, Pokreta mađarske nade, kao i listu koalicije Sve zajedno” koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka i Građanski savez Mađara.  Proglašena je i lista Srpske demokratske stranke.

PIK je utvrdio da u Vojvodini pravo glasa ima 1.735.616 birača.

U odlazećem sazivu Skupštine Vojvodine, većinu je imala koalicija koju je predvodila Demokratska stranka I koju su još činili SVM, LSV, G17 plus, SPS i LDP.

Od demokratskih promena 2000. tri puta su održavani pokrajinski izbori I svaki put je pobedu odnela takozvana proevropska opcija, predvođena DS-om, u kasnijem partnerstvu uvek sa SVM i LSV, dok su se ostali koalicioni partneri menjali.

DS je sva tri puta dala predsednika Vlade Vojvodine: prvi je bio Đorđe Đukić, a poslednja dva mandata BojanPajtić, koji je i ovaj put najavio da želi da bude pokrajinski premijer.

Predsednika Skupštine Vojvodine dva puta je dala LSV. Prvi je bio Nenad Čanak, a potom Bojan Kostreš. U poslednjem mandatu predsednik pokrajinskog parlamenta bio je Šandor Egereši iz SVM-a. Ta stranka je najavila da ponovo želi mesto predsednika Skupštine Vojvodine, dok je LSV nagovestila da bi želela na mestu predsednika Vlade Vojvodine da vidi Nenada Čanka.

U Novom Sadu proglašeno 15 izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) u Novom Sadu proglasila je ukupno 15 izbornih lista stranaka, koalicija i grupa građana za lokalne izbore 6. maja u glavnom gradu Vojvodine.

Proglašena je lista koalicije oko Demokratske stranke „Izbor za bolji Novi Sad – Bojan Pajtić”, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) „Novi Sad naša kuća – Nenad Čanak”, na kojoj su i kandidati za odbornike iz Srpskog pokreta obnove (SPO), zatim izborna lista Maja Gojković – Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Izborna lista potvrđena je i za listu Demokratska stranka Srbije-Vojislav Koštunica, zatim za „Udružene penzionere i socijalnu pravdu – Pero Zubac“, Romsku demokratsku stranku – Tomislav Bokan, Srpsku radikalnu stranku – dr Aleksandar Martinović.

Proglašena je i lista koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, lista Srpske demokratske stranke – mr Radivoj Prodanović, zatim lista “Pokrenimo Novi Sad – Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret socijalista), kao i lista koalicije „Vojvođanski preokret” (Liberalno-demokratska partija, Vojvođanska partija, Socijaldemokratska unija).

GIK je proglasio i izbornu listu Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, izbornu listu grupe građana „Mi – radna grupa – dr Miroslav Miša Ilić”, “Dveri za život Novog Sada”, kao i izbornu listu ”Nijedan od ponuđenih odgovora”.

Aktuelnu vladajuću koaliciju u Novom Sadu čine DS, LSV, SPO, SPS, URS.

Kako je najavljeno, kandidat DS-a za gradonačelnika je sadašnji gradonačelnik Igor Pavličić, kandidatkinja URS-a je bivša radikalska gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, kandidatkinja LSV je zamenica šefice poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju” u republičkom parlamentu Aleksandra Jerkov, a kandidat SNS-a je Miloš Vučević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga