Proglašeni pobednici prvog internet takmičenja Zoran Đinđić Hakatona

"Sećanje na Zorana Đinđića bez patetike i pravljenja kulta ličnosti"

12. mar 2019

Danas su u Beogradu proglašeni pobednici prvog internet takmičenja „Zoran Đinđić Hakaton“ koje se organizuje u okviru obeležavanja godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđica, pobednički tim činili su Aleksandar Pašalić i Vojin Milivojević iz Beograda.

Pobednicima je nagrade uručio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je kazao da je ovo „jedan od načina da se obeleži sećanje na Zorana Đinđića bez patetike i pravljenja kulta ličnosti, već kulta ideje i baštinjenje Đinđićevog nasleđa“.

On je kazao da je Đinđić pokušavao da pretvori „Srbiju koja se tada jedva mogla nazvati državom u modernu državu“.

Aktivista Centra modernih veština i član Organizacionog odbora „Hakatona“ Miloš Đajić kazao je da „Hakaton“ predstavlja „takmičenje timova koji za 24 sata treba da naprave rešenje za neki problem“.

„Meni je najdragocenije da su to bili mladi ljudi koji su se informisali preko društvenih mreža i sami prijavili“, rekao je Đajić u Dvorani Kutlurnog centra Beograda.

Na takmičenju je učestvovalo tri tima, koji su imali zadatak da stvore originalan i funkcionalan koncept i/ili nacrt softvera na temu „Znanje je moć – ako je neznanje moć posledice su teške“.

Jedan od pobednika Aleksandar Pašalić kazao da je njihova glavna motivacija to da je „Zoran Đinđić previše zadužio zemlju da bi se pominjao par puta godišnje“ i dodao da su „uspeli da naprave platformu, iako nemaju iskustva sa programiranjem“.

Prvi „Zoran Đinđić Hakaton“ je timsko takmičenje sa idejom da se na internetu uveća prisustvo i delo ubijenog premijera Srbije.

„Hakaton“ je zamenio dosadašnje „Besede u Zoranovu čast“, gde su mladi od 18 do 30 godina besedovali na teme koje su bili citati Zorana Đinđića.

„Besede Zoranu u čast“ osnovala je grupa mladih Opštinskog odbora Demokratske stranke u Kikindi 2006. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga