Proglas NUNS-a, NDNV-a i Nezavisnosti: Suprotstaviti se neprijateljstvu vlasti prema novinarima

U nedelju u 5 do 12 akcija "Pet minuta gromoglasne tišine"

02. maj 2020

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su danas sve novinare i novinarke da na Svetski dan slobode medija u nedelju 3. maja, u pet do 12, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”, kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

“Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika”, poručili su NUNS, NDNV i Nezavisnost u proglasu za javnost povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra.

Podsetili su da su nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta i ocenili da je “opasno biti novinar u Srbiji”.

“Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega od strane vlasti a zatim i ekonomskim pritiscima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija”, navodi se u proglasu.

Oni su ukazali i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

“Ovim povodom NUNS, NDNV i Nezavisnost ponavljaju i zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža”, poručuje se u proglasu.

(Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga