Proglas 81: Podrška Saši Jankoviću ključna za Vojvodinu

"Janković je svestan je da samo jaka Vojvodina čini Srbiju jakom i stabilnom državom"

22. mar 2017

Vojvođanski klub pozvao je danas građane da na predstojećim predsedničkim izborima glasaju za kandidata Sašu Jankovića, a taj poziv predstavljen je kroz „Proglas 81“, koji je potpisalo isto toliko pojedinaca iz javnog života Vojvodine.

Kako se navodi, „Proglas 81“ sačinjen je i potpisan od strane onih „koji su svesni da se dostojanstven i primeren ustavni položaj Vojvodine može ostvariti samo u građanskoj, demokratskoj, decentralizovanoj i modernoj evropskoj Srbiji“.

Među potpisnicima Proglasa 81 su građani i „pripadnici onih 26 naroda koji u Vojvodini žive“, zatim novinari, predstavnici organizacija civilnog društva, kulturnog, privrednog i političkog života pokrajine.

„Kandidatura Saše Jankovića za predsednika je prelomno važan momenat, koji može označiti kraj nacionalističkih i antievropskih procesa. Vojvodina je to među prvima prepoznala i sigurno će to izborno najsnažnije podržati“, piše u proglasu.

Dodaje se da potpisnici od Saše Jankovića kao budućeg predsednika Srbije očekuju da učini sve u okviru ustavnih ovlašćenja da „Srbiji osigura obnovu demokratskih vrednosti i da državu vrati građanima“.

„Da se vrati dostojanstvo institucijama i stane na put pretvaranju državne moći u ličnu despotiju, da Srbija postane zemlja vladavine prava i da u njoj zavlada sila zakona, a ne zakon sile“, apelovali su potpisnici.

U proglasu su pružili podršku Jankoviću za „promene koje će prekinuti sramnu praksu partijskog zapošljavanja“, i apelovali da se pokrene „demokratska i naučna rasprava o ustavnim i političkim reformama“.

„U okviru tih rasprava da se razmotre zahtevi za postizanje temeljnog i valjanog istorijskog dogovora Srbije i Vojvodine o budućem ustrojstvu države, koji Vojvodini trajno garantuje dostojanstven ustavni položaj i razvoj u evropskoj Srbiji“, piše u proglasu.

Potpisnici su pozivali građane Vojvodine da što masovnije izađu na predsedničke izbore i podrže Sašu Jankovića, kandidata koji „razume osobenosti Vojvodine i težnje njenih naroda“.

„Janković je svestan je da samo jaka Vojvodina čini Srbiju jakom i stabilnom državom, da ubrzava njen put u Evropu i osigurava državnu postojanost i celovitost, a time i perspektivu svih koji u njoj žive“, dodaje se u Proglasu 81.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga