Profesorka podnela tužbu Etičkom komitetu protiv Doroslovačkog

Ukoliko Etički komitet izrekne kaznu Doroslovačkom, to može biti razlog za njegovu smenu, jer po takonu dekan ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike.

06. okt 2015

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Zora Konjović podnela je tužbu Etičkom komitetu Senata Univerziteta u Novom Sadu protiv dekana tog fakulteta Radeta Doroslovačkog, koga je u više navrata optužila da ju je ucenjivao i pretio joj, kako bi od nje iznudio odlazak u penziju.

Zora Konjović je u tužbi navela da je Doroslovački postupak preispitivanja njenog izbora u zvanje redovne profesorke iz 2003. godine pokrenuo ove godine na protivpravan način, “iznuđivanjem” potpisa od profesora FTN-a u penziji Danila Obradovića, koji je teško bolestan.

Doroslovački je pred članovima Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku izneo neistinu da je profesor Obradović samostalno pokrenuo inicijativu za preispitivanje izbora u zvanje, navodi se u tužbi u koju je agencija Beta imala uvid.

Dodaje se da je Doroslovački članovima Katedre direktno pretio da će im dati otkaz, ukoliko nastave da podržavaju Zoru Konjović.

U tužbi se navodi da je dekan FTN-a na taj način prekršio brojne članove Etičkog kodeksa, čime je naneo “nesagledivu štetu” Univerzitetu u Novom Sadu, zbog čega se zahteva da Etički komitet Doroslovačkom izrekne meru javne osude.

Ukoliko Etički komitet izrekne tu kaznu Doroslovačkom, to može biti razlog za njegovu smenu, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Srbije, jer dekan fakulteta ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike.

Trajanović: Kontradiktorni odgovori sa FTN-a

Predsednik Matičnog odbora Ministarstva prosvete i nauke Srbije Miroslav Trajanović izjavio je danas da je taj odbor od dekana Fakulteta tahničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radeta Doroslovačkog dobio kontradiktoran odgovor na dopis u kojem su negodovali zbog odluke da profesorka tog fakulteta Zora Konjović bude penzionisana.

Trajanović je za agenciju Beta rekao da je u pismu, koje je potpisao Doroslovački, navedeno da je Naučno-nastavno veće FTN održalo još jednu sednicu na kojoj je naprasno glasanjem odlučeno da profesorki Zori Konjović ne bude produžen radni odnos, iako je prethodno isto to telo podržalo produženje.

On je kazao da u pismu piše da je ta sednica i ponovno glasanje održano na inicijativu profesorke Konjović, ali da je ovog puta za produženje glasalo tri od ukupno 51 člana.

„To je malo čudno, jer je Naučno-nastavno veće već donelo odluku da podržava Konjovićevu, što je potvrdio i Senat fakulteta. Ne znam onda čemu drugo glasanje osim ako nije bilo dirigovano“, rekao je Trajanović.

Prema njegovim rečima, Matični odbor nije u pismu dobio odgovor na svoju glavnu zamerku i na pitanje kako to da od 20 profesora koji su prošli proceduru za produženje radnog odnosa, jedino profesorka Konjović nije dobila produženje ugovora, nakon što je isto kao i ostali prošla sve procedure.

„Mi ne ulazimo u odnose unutar kolektiva, već samo sa etičkog stanovišta branimo karijeru profesorke Konjović“, rekao je Trajanović i dodao da će se Matični odbor još jednom u javnosti izjasniti o odgovoru koji su dobili od dekana FTN.

On je dodao da je u pismu navedena još jedna kontradiktorna izjava, odnosno da je dekan Doroslovački napisao da bi profesorka Zora Konjović mogla da bude predložena za zvanje emeritusa, te da će on „rado sprovesti tu proceduru na FTN“, a da od Matičnog odbora traži podršku.

„Vrlo je čudno da to predlaže dekan koji sa druge strane ne želi da produži istoj toj profesorici radni odnos za još jednu godinu. To je kontradiktorno“, rekao je Trajanović.

Ranije je peticiju protiv penzionisanja Konjovićeve potpisalo više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva, a ona se obratila i ministru prosvete, pokrajinskom sekretaru za nauku i tehnološki razvoj i ostalim nadležnim institucijama.

Profesorka Konjović je podnela i tužbu Etičkom komitetu Senata Univerziteta u Novom Sadu protiv Doroslovačkog.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga