Profesori: Dekan FTN-a ugrozio autonomiju fakulteta, progoni neistomišljenike

"Osećamo se ugroženo i revoltirano"

07. mar 2014

Grupa profesora i studenata Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada optuzila je dekana ove naučne institucije Radeta Doroslovačkog da je „ugrozio autonomiju fakulteta, zaposlenih i studenata“ nastupom na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke (SNS).

U otvorenom pismu, koje je na adrese medija stiglo sa fakulteta, navodi se da je Doroslovački počeo da sprovodi “progon i torturu” nad svima za koje smatra da ne dele njegove političke stavove, ali i nad naučnicima čije ga reference i status mogu ugroziti.

Doroslovački je govorio na mitingu koalicije okupljene oko SNS u Novom Sadu 21. februara, kada se skupu obratio „u ime Fakulteta tehničkih nauka i naših kompanija“.

Doroslovački je juče za Radio-televiziju Vojvodine rekao da u svom govoru na predizbornom skupu nije promovisao stranku nego FTN i dodao da optužbe smatra neosnovanim.

Jedna osoba, koja je profesor na FTN-u i koja je želela da ostane anonimna „zbog opasnosti da će izgubiti posao“, rekla je agenciji Beta da Doroslovački nije istupio na mitingu kao fizičko lice, već kao dekan, što je protivno Zakonu i autonomiji univerziteta.

To je skandalozno. Njegove reči su upućivale na to je ponudio fakultet na tacni funkcionerima SNS, kao da su oni zaslužni i da će biti zaslužni za sve naše napretke”, kazala je ta osoba.

Dodala je da je dekan na mitingu nastupio i zbog obećanja prvog potpredsednika Vlade Srbije u ostavci Aleksandra Vučića da će tender za izgradnju nove zgrade fakulteta biti raspisan u roku od sedam dana.

“To šalje poruku mladima da u Srbiji ne postoje procedure ni sistem, već samo dogovor sa ljudima na položaju. Ako želite nešto u Srbiji da uradite, morate da dođete do onih koji su na vlasti. Mislili smo da u Srbiji postoje jasno propisane procedure o tome kako se formalne stvari obavljaju”, kazao je izvor iz FTN-a.

“Osećamo se ugroženo i revoltirano, ali ni sada još ne mogu da tvrdim da je razlog progona političke prirode. Ja i pojedine kolege jesmo na određeni način progonjeni, ali još uvek ne vidim političku konotaciju”, kazala je ta osoba.

Dodala je da dekan zapravo štiti određene ljude, koji sprovode progon nad zaposlenima. “Postoji određena zaštita za pojedine ljude koji su zaposleni na fakultetu”, dodao je izvor Bete.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga