Producent američke TV serije se izvinio zbog ‘šale’ o Srebrenici

Nakon oštrih reakcija Bošnjaka u Evropi i Sjevernoj Americi, producent serijala naveo je uz izvinjenje da autori nisu bili svjesni aluzija na zločine u Srebrenici

11. maj 2016

Producent američkog humorističnog serijala „The Odd Couple“ (Čudan par) izvinio se nakon burnih reakcija zbog epizode u kojoj su se glumci da bi nasmijali gledateljstvo poslužili žrtvama Srebrenice na način da jedan od glumaca poziva djevojku u srpski restoran „Ukus Srebrenice“.

Nakon oštrih reakcija Bošnjaka u Evropi i Sjevernoj Americi, producent serijala, čija je sporna epizoda emitovana prošlog mjeseca na mreži CBS naveo je uz izvinjenje da autori nisu bili svjesni aluzija na zločine u Srebrenici.

„Nismo bili svjesni bilo kakve veze sa strašnom tragedijom u Srebrenici. Nikada ne bi namjerno pokazali nepoštovanje ili učinili humorističnim takav jedan događaj, te se iskreno izvinjavamo svakome koga smo možda uvrijedili“, naveo je u izjavi za Radio Slobodna Evropa izvršni producent Bob Daily.

Reakcija je uslijedila nakon što su udruženja Bošnjaka u otvorenom pismu upozorila na vrijeđanje porodica srebreničkih žrtava.

„Riječi ‘Idemo posjetiti novi srpski restoran ‘Ukus Srebrenice’, analogne su onom kada bi rekli nešto grozno poput: ‘Idemo posjetiti novi njemački restoran ‘Ukus Aušvica'“, navedeno je u pismu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ovakvim načinom ismijavanja žrtava, posebice djevojčica koje su tijekom rata u Bosni i Hercegovini odvođene u takve restorane gdje su silovane, a potom i ubijane, mnogi su bili ogorčeni.

Pozivanje djevojke u srpski restoran „Ukus Srebrenice“ osudile su majke Srebrenice koje su se prisjetile što se sve u takvim restoranima 1995. godine radilo djevojčicama, djevojkama i ženama.

Umjetnička sloboda mora imati moralnu granicu, ali i odgovornost – istakli su sugovornici RSE u tekstu Srpski restoran Ukus Srebrenice: ‘Šala’ koja nije trebala.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga