Probna vožnja preko Beške

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnici medija prvi su danas vozilima prešli preko novoizgra…

06. avg 2011

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnici medija prvi su danas vozilima prešli preko novoizgrađenog mosta kod Beške, koji će biti potpuno završen i otvoren za saobraćaj 1. oktobra.  Tehnički direktor izvođača radova austrijske „Alpine“ Zoran Kostić izjavio je novinarima da će završni radovi, koji podrazumevaju postavljanje izolacije i ograda obavljaju sada, dok će asfaltiranje biti završeno do 21. septembra, posle čega će do oktobra saobraćajni institut CIP obaviti test opterećenja.
Zamenik direktora projekta za izgradnju novog mosta kod Beške Slobodan Mitrović iz „Alpine“ je istakao da taj most ima centralni raspon preko Dunava, dugačak 210 metara (m), koji je jedan od najdužih u sistemu prednapregnutih betonskih greda.
Mitrović je rekao da su najteži radovi bili u reci, jer su radnici morali strogo da vode računa da ne ugroze postojeći stari most kod Beške, koji se nalazi na manje od pet metara od novog.
Novi i stari most kod Beške su dva najveća mosta na Dunavu.
U „Putevima Srbije“ kažu da ugovorena vrednost radova za izgradnju mosta, koji je dugačak kao i stari 2.205 m, iznosi 33 miliona evra, ali da će zbog dodatnih radova, izgradnja koštati 40 miliona evra.
Ministar Mrkonjić je rekao da se u Srbiji, trenutno puno gradi i čestitao građevinarima za kvalitetno izgrađen novi most kod Beške.
Direktor „Koridora Srbije“ Mihailo Mišić je podsetio da će ceo autoput od Horgoša do Novog sada biti otvoren do 5. septembra  i izjavio da će u narednih mesec i po dana početi radovi na izgradnji autoputa na Koridoru 10 od Crvene reke do Čitlika, kod Bele Palanke i od Grabovnice kod Leskovca do Grdelice, kao i od Doneg Meradovca do Vladičinog Hana.
Novi most kod Beške na putnom Koridoru 10 najduži je most koji se trenutno gradi u Evropi.
Tender za izgradnju mosta je raspisan 2004, a radovi su počeli 2008. pored starog mosta, koji je građen između 1971. i 1975,  po planovima inženjera Branka Žeželja (1910-1995).

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga