Problemi ustanova kulture zbog neusaglašenih zakona

Rasprava o ustanovama kulture koje su na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina proglašene kao ustanove od posebnog značaja, najverovatnije će biti razrešena nakon donošenja posebnog akta Skupštine Vojvodine, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec. On je podsetio da je Nacionalni savet odredio 40 kulturnih ustanova od posebnog interesa za tu manjinsku zajednicu i da su se njihovim upravljanjem pojavili određeni problemi, posebno u Subotici.

25. mar 2011

Rasprava o kulturnim ustanovama koje su na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina proglašene kao ustanove od posebnog značaja najverovatnije će biti razrešena nakon donošenja posebnog akta Skupštine Vojvodine, izjavio je predsednik nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec. On je naveo da su se o tome predstavnici nacionalnih saveta Mađara, Hrvata i Bunjevaca dogovorili sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem i njegovom savetnicom za pitanja obrazovanja i kulture Ljubicom Kiselički.
Korhec je podsetio da je Nacionalni savet Mađara od jeseni prošle godine odredio 40 kulturnih ustanova u Vojvodini kao one od posebnog interesa za tu manjinsku zajednicu, kao i da su se u vezi sa takvim ustanovama, odnosno njihovim upravljanjem pojavili određeni problemi, posebno u Subotici. Prema rečima Korheca, Skupština Vojvodine bi trebalo da usvoji kriterijume proglašenja ustanova kulture od posebnog značaja za manjinske nacionalne zajednice, kao i za imenovanja njihovih članova u upravne odbore tih ustanova, budući da zakoni o nacionalnim savetima, odnosno o kulturi međusobno nisu u tom pogledu u saglasju.
Nacionalni savet Mađara će, kako je rekao još Korhec, pokrenuti postupak pred republičkim zaštitnikom gradjana jer u pojedinim gradovima, kao što su Kikinda i Zrenjanin, katastarske službe  ne prihvataju ugovore na mađarskom jeziku koji je u službenoj upotrebi, što predstavlja grubo kršenje ustava i prava, ali i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, čiji je Srbija potpisnik.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga