Problem u radu Vojvodinašuma zbog novog zakona

Problemi sa angažovanjem sezonaca

06. mar 2014

Javno preduzeće Vojvodinašume saopštilo je danas da očekuje teškoće u održavanja šuma jer po zakonu više ne sme da zapošljava sezonske radnike.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu ograničeno je zapošljavanje sezonaca u javnom sektoru, te Vojvodinašume neće moći da angažuju lokalno stanovništvo koje decenijama održava šume.

Predstavnici Vojvodinašuma su rekli novinarima da su u toku pošumljavanje i uzgoj sadnica za narednu sezonu, što bez angažovanja lokalnog stanovništva nije moguće obaviti u najpovljnijem roku koji diktira priroda.

Istakli su da Vojvodinašume angažovanjem sezonske radne snage ne opterećuje državni budžet, jer se to proizvodno preduzeće finansira samo prodajom svojih proizvoda i usluga.

To preduzeće, u saradnji s pokrajinskom Vladom, pošumljava po 500 hektara godišnje, te će i to morati da stane jer nedostaju radnici.

Vojvodinašume godišnje proizvede oko 300.000 kubnih metara tehničkog drveta koje prerađuju domaći prerađivači, i oko 250.000 kubnih metara ogrevnog, za stanovništvo.

„Bez radnika nismo u mogućnosti da odgovorimo ni tim obavezama“, rekla je direktorka Vojvodinašume Marta Takač.

I u lovstvu se takođe osećaju negativne strane novog zakona, te je pod znakom pitanja uzgoj 165.000 fazanskih pilića“, rekla je Takač.

Upozorila je da se ograničavanjem angažovanja sezonaca krše zakoni o šumama o i lovstvu.

Ako se to ne promeni, prihod Vojvodinašume bi mogao opasti i milijardu i po dinara što znači da bi i sredstva koja to preduzeće uplaćuje u budžet bila manja.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga