- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Priznanje opštini Kikinda za unapređenje položaja mladih

Opština Kikinda dobitnik je priznanja „Mladgrad“ za doprinos unapređenju položaja ranjivih grupa mladih u lokalnoj zajednici. Ovo priznanje organizacija „Građanske incijative“, povodom Međunarodnog dana mladih, dodeljuje lokalnim samoupravama za doprinos unapređenju položaja mladih.

Ideja o dodeli nagrade nastala je 2010. godine pred otvaranje stote Kancelarije za mlade, i pred početak Međunarodne godine mladih, a u kontekstu pružanja veće podrške lokalnim samoupravama u radu sa mladima. Ovom nagradom lokalnim samoupravama odaje se priznanje za celokupan doprinos unapređenju položaja mladih.

Za ovogodišnju nagradu pristiglo je četrdeset nominacija, a opština Kikinda je od strane sedmočlanog žirija dobila specijalno priznanje.

Kancelarija za mlade opštine Kikinda osnovana je 2009. godine, i od tada, prema rečima koordinatorke Biljane Stojanović, sproveli su mnogo programa, akcija i aktivnosti koje prvenstveno podstiču mlade da se informišu o svojim pravima kao i da poštuju sve druge koji su na bilo koji način različiti.

– Naš prvi projekat je bio video baza ljudskih prava, a nakon toga smo počeli sa festivalima o ljudskim pravima. Ove godine smo realizovali projekat sa Grupom 484 iz Beograda, otvorili čitalački klub i promovisali regionalnu književnost i moderne pisce koji se ne nalaze u lektirama za mlade. Zajedno sa profesorima napravili smo spisak knjiga koje su potrebne jednoj srednjoškolskoj biblioteci. Prošle godine je opština Kikinda, prepoznavši da je mladima sa sela potreban prostor, počela sa otvaranjem mesnih kancelarija za mlade. Najverovatnije u septembru počinjemo sa izborom lokalnih koordinatora na selu i njihovom edukacijom kako bismo sledeće godine deo programa Kancelarije za mlade prebacili na njih. Da ih afirmišemo i podstaknemo da budu aktivni u svom selu – navodi Stojanović.

KZM od svog osnivanja realizuje programe i projekte koji za cilj imaju uključivanje mladih do 30 godina, oba pola, svih etničkih zajednica. Uvek se, ističe Stojanović, vodilo računa da pripadnici različitih nacionalnih zajednica, vera, različitih životnih standarda budu učesnici programa koje Kancelarija sprovodi.

– Neki od programa, projekata i aktivnosti su “Nasilje i/ili tolerancija“ u okviru kampanje „U 5 minuta do 12″. Od 2009. godine do danas KZM je lokalni partner na projektu “Ne prolazi ulicom bez traga – zagovaračka inicijativa za manjine“ koji sprovodi Grupa 484 iz Beograda, a od 2011. godine realizuju projekat u Kikindi “Komšijska književnost“. U saradnji sa Mesnom zajednicom “Pešćara“ iz Subotice pokrenula je akciju prikupljanja plastičnih čepova, koji se recikliraju, a ostvaren prihod od toga namenjen je deci sa invaliditetom, za kupovinu invalidskih pomagala. Sa udruženjem Rroma rota sakupljamo školski pribor za mlade Rome, a prošle godine u saradnji sa srednjoškolcima iz Čikaga, SAD i neformalnom grupom mladih ŠPAJZ počeli smo humanitarnu aktivnost „Adopt Roma Family“. Aktivnost se ogleda u prikupljanju gardarobe, obuće i higijenskog materijala za decu i mlade iz naselja Mali Bedem u Kikindi. Od svog osnivanja do danas KZM je realizovala kurseve jezika: mađarskog, norveškog i ove godine započinje sa kursom rumunskog jezika – nabraja Stojanović napominjući da su to samo neke od aktivnosti koje je Kancelarija za mlade realizovala od svog osnivanja.

Biljana Stojanović naglašava i da imaju izuzetnu saradnju sa kikindskim srednjim školama, da su često gosti na sastancima učeničkih parlamenata, kao i da par puta u toku godine časove građanskog vaspitanja srednjoškolci provedu u Kancelariji za mlade.

Devetnaestogodišnja aktivistikinja Kancelarije za mlade, Vanja Sokolov, ističe da je mnogo napredovala od kada se priključila radu Kancelariji za mlade.

– Manjina mladih zna da prepozna potrebe i ima želju za volontiranjem, što naravno nije dobro. Bila sam na razmeni srednjoškolaca u Americi i od tada sam aktivna. Pre toga sam se malo bavila ekologijom. U Kancelariji sve što zamislimo mi i ostvarimo. Jedan naš drug je želeo da se bavi snimanjem filmova, montiranjem, a nismo imali mogućnosti za to, pa nam je kordinatorka nabavila kameru te smo počeli da snimamo kratke filmove. Za sada ih imamo pet ili šest. Snimali smo i emisiju na televiziji Rubin. Pre tri godine smo pokrenuli omadinski centar „Špajz“ i konačno smo ove godine dobili prostor koji ćemo, kada ga sredimo moći da koristimo – kaže Sokolov dodajući da je glavna potreba mladih da uče i da se usavršavaju na svim poljima.

Dajana Stankić, takođe devetnaestogodišnja aktivistkinja, kaže da je bila član prvog omladinskog kluba pre desetak godina.

– Iako sam bila mala sećam se da je bilo raznih radionica i akcija. Posle je došlo do smene vlasti i klub je prestao da postoji. Primetila sam da mi to nedostaje kao i da mladi ne znaju šta bi sa svojim slobodnim vrenom. Kada sam pre tri godine saznala za program razmene mladih došla sam u Kancelariju za mlade i od tada sam aktivna. Dobila sam priliku da putujem u Ameriku što je za mene bio san. Imali smo mnogo radionica, akcija, upoznala sam mnogo ljudi. To je za mene bilo neverovatno iskustvo – priča Stankić.

Kikindska opština je ove godine dodelila Kikindskoj inicijativi mladih i Neformalnoj grupi Špajz prostor u Omladinskom naselju. Ta kuća se trenutno adaptira, skupljaju se pare za to da se do kraja godine otvori Omladinski centar.

Dragana Dukić: Mladi moraju više da se angažuju

Dragana Dukić, članica Opštinskog veća zadužena za sport i omladinu, izjavila je prošle nedelje, prilikom otvaranje izložbe radova sa Foto-konkursa Kulturnog centra, da je položaj mladih i dalje problem koji treba zajednički rešavati.

– Pet godina donosimo strategije, zakone, uredbe i mere, ali položaj mladih nije znatno poboljšan, iako je danas na višem nivou. Problem je nedovoljna angažovanost mladih, koji moraju sami da se uključe u rešavanju problema i da budu motivisani da nešto i promene – izjavila je Dukić.

Za omladinsku politiku iz budžeta Opštine 11 miliona

Za ovu godinu, kako kaže Stojanović, opština je za lokalnu omladinsku politiku izdvojila 6 miliona dinara.

– Od toga 1,5 miliona dinara izdvojeno je za rad kancelarije, 2,5 miliona dinara za sprovođenje omladinskih ideja i projekata, 750 hiljada dinara za implementaciju lokalnog akcionog plana za mlade, pola miliona za rad mesnih kancelarija. Opština je ove godine izdvojila i pet miliona dinara za skejt park. Za ovu godinu to je 11 miliona dinara, a toliko na primer za implementaciju lokalnog akcionog plana za mlade ima Novi Sad koji je mnogo veći i ima veći broj mladih – kaže Stojanović.

(Ubava Đogo, Kikindske)

Podelite ovu stranicu!