LSV: Privredni sud krši zakon u vezi sa VANUK-om

Sudija Sremčev povredio načelo nepristrasnosti, što je prouzrokovalo teško narušavanje ugleda i poverenja javnosti u sudstvo.

19. nov 2015

Kao postupajući sudija nadležan za prijavu i upis u sudski registar Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka umetnosti i kulture, predsednik Privrednog suda u Novom Sadu Slobodan Sremčev je očito povredio načelo nezavisnosti sudije koje mu nalaže potčinjavanje Ustavu i zakonu, ocenila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

U saopštenju te stranke se objašnjava da, iako VANUK ispunjava sve uslove za upis u sudski registar, ta javna ustanova ni posle skoro pola godine nije u njemu upisana, čime se direktno opstruira njen rad, a ona izlaže ruglu i dnevnopolitičkim prepucavanjima.

„LSV strogo vodi računa da u svojim izjavama ne utiče na rad i nezavisnost pravosudnih organa. Međutim, sudeći po potezima koje je preduzeo sudija i predsednik Privrednog suda u Novom Sadu Slobodan Sremčev, teško je oteti se utisku da je odbijanjem da primeni zakon on stavio svoj politički stav iznad vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je po Zakonu o upisu u sudski registar, po prijemu dokumentacije, sudija bio dužan ili da donese rešenje o upisu u registar osnivanje VANUK-a ili da taj zahtev odbije.

LSV je navela da je, umesto da tako učini, sudija podneo obrazložen predlog Vladi Republike Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o osnivanju VANUK-a i u njemu, kako se ocenjuje, čak naveo jednu neistinu.

„Kada se tome doda da je o ovoj odluci sudije Slobodana Sremčeva, VANUK formalno obavešten dva dana nakon što je Privredni sud  objavio saopštenje za javnost, više je nego jasno zašto se pridružujemo oceni da su se stekli uslovi barem za njegovo izuzeće“, piše u saopštenju LSV.

Ta stranka je ocenila da je sudija Sremčev povredio načelo nepristrasnosti, a koje je prouzrokovalo teško narušavanje ugleda i poverenja javnosti u sudstvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga