Privreda u Banatu nelikvidna

Od ukupno 5294 registrovana preduzeća, krajem juna je u 1288 račun bio blokiran, dok njihov ukupan dug iznosi gotovo 1,5 milijarde dinara.

21. jul 2011

Nasuprot optimističnim izjavama pojedinih političara, privreda Srednjeg Banata je i dalje na nizbrdici, a broj nezaposlenih u ovoj regiji premašio je 22 hiljade.
Od ukupno 5294 registrovana preduzeća, krajem juna je u 1288 račun bio blokiran, odnosno u 24,3 odsto privrednih subjekata. Praktično je ugrožen opstanak svakog četvrtog, dok njihov ukupan dug iznosi gotovo 1,5 milijarde dinara.

Tokom godinu dana bilo je 496 računa u blokadi, a u još dužem vremenskom periodu blokirana su bila 792 računa. Među njima i brojne firme „dobrog imena“, koje u ponor vuku i kreditore, budući da nema nade da stanu na noge.

U Zrenjaninu je nekada bilo pedeset hiljada zaposlenih, danas ih ne radi ni polovina, jer mnogi odlaze u fabrike, ali nemaju posla, ili ne dobijaju platu.
Potpredsednik Regionalne privredne komore, ekonomista Momčilo Nikolčić, upozorava da velika nelikvidnost ima negativnog uticaja i na zdravi deo privrede, jer mnogi ne mogu da naplate svoja potraživanja, pa su tako kreditori primorani da nadomeste nedostatak obrtnog kapitala. Ovo, međutim, automatski umanjuje njihov prihod.

Prema oceni Nikovčića, i pored dramatične nelikvidnosti, neophodno je preduzeti energične korake, u prvom redu pokretanjem stečajnih postupaka u slučajevima u kojima to novi zakonski propisi zahtevaju.

Od početka ove godine, naime, automatski treba pokrenuti stečajni postupak u onim preduzećima čiji su računi u blokadi duže od dve godine. U Srednjem Banatu trenutno automatski stečajni postupak može da se pokrene u 160 preduzeća.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga