Priveden Nikola Sarkozi

Bivši francuski predsednik, Nikola Sarkozi priveden je u policiju zbog navodne zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bio na mestu šefa države, saznaje se iz izvora francuskog pravosuđa

01. jul 2014

Sarkozi je u stanicu istražne policije u Nanteru stigao u utorak (1.7.) malo pre 8 sati, u automobilu sa zatamnjenim staklima. Njegov advokat Tjeri Ercog od ponedeljka je u pritvoru, kao i dvojica sudija Kasacionog suda, Žilber Aziber i Patrik Sasu.

Kako se saznaje, istražitelji nastoje da utvrde da li je Sakrozi, uz podršku Ercoga, pokušao od sudija da dobije informaciju o istrazi koja se ticala njega samog, a da je zauzvrat obećao prestižne položaje u Monaku.

Istražitelji će moći da zadrže bivšeg predsednika na ispitivanju 24 sata, što može da bude produženo na najviše 48 sati. Oni nastoje da utvrde da li je Sarkozi, uz pomoć advokata Ercoga, pokušao da od sudije Azibera izvuče poverljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u „aferi Betankur“ i tako utiče na tok suđenja. Reč je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije „Loreal“ milijarderke Lilijan Betankur.

Pobedio zahvaljujući Gadafijevom novcu?

Istražitelji, takođe, sumnjaju da je Sarkozi znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje njegove predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Sarkozi je navodno pobedio na izborima za predsednika 2007. godine uz pomoć 50 miliona evra koje mu je poslao Gadafi, kao i uz pomoć „novčanih pošiljki“ Lilijan Betankur.

Sarkozi odbacuje tvrdnje o Gadafijevoj pomoći kao „smešne“, a istraga u vezi sa tim je u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od Betankur u trenutku kada ona nije bila svesna svojih postupaka.

Kako javljaju mediji Sarkozi je uhapšen u Nanteru, nedaleko od Pariza. Prema najnovijim informacijama on se sam pojavio danas (1.7.) u policiji radi ispitivanja po optužbi za korupciju.

Ovaj događaj bi mogao umanjiti šanse Nikole Sarkozija da se opet kandiduje na izborima 2017. godine.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga