Pritvori u Vojvodini prenaseljeni

Od šest zatvorskih objekata, četiri su sagrađena pre oko dva veka i nalaze se u strogom centru Sombora, Zrenjanina, Pančeva i Subotice.

02. dec 2010

Pritvorske jedinice u zatvorima u Vojvodini su prenaseljene, saopštio je danas Pokrajinski ombudsman, nakon što su predstavnici te institucije obišli zatvore po Vojvodini. 

“U svih šest pritvorskih jedinica broj pritvorenih znatno prevazilazi predviđene kapacitete, a ponegde je i duplo veći”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je zbog nedostatka prostora, onemogućeno da se maloletni okrivljeni smeste odvojeno od punoletnih.

Pritvorenici se žale na to da postupak odobravanja prepiske od strane suda i dostavljanja pisama njihovim porodicama predugo traje, u pojedinim slučajevima i do mesec i po dana, piše u saopštenju.

Budući da su u međuvremenu izmenjeni načini i svrha kažnjavanja i lišavanja slobode, ovi objekti ne odgovaraju savremenim standardima. Električne instalacije su dotrajale, zbog čega je u Okružnom zatvoru u Subotici već u nekoliko navrata sprečavano izbijanje požara, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je saopštio da, budući da su pritvori prenaseljeni, zaposleni u obezbeđenju nisu u mogućnosti da koriste svoje slobodne dane i godišnji odmor zbog malobrojnosti, zbog čega “izgaraju na poslu”.

Na teritoriji Vojvodine postoji četiri okružna zatvora i dva Kazneno-popravna doma sa pritvorskim jedinicama.

U pritvorima se nalaze okrivljena, a ne osuđena lica, odnosno osobe koje se terete za određena krivična dela, koja još nisu osuđena pravnosnažnom presudom i protiv
kojih je krivični postupak još uvek u toku.

U izuzetnim, zakonom regulisanim slučajevima, u pritvoru se mogu nalaziti i lica kojima je izrečena presuda, ali koja još nije postala pravnosnažna.

Od šest zatvorskih objekata, četiri su sagrađena pre oko dva veka i nalaze se u strogom centru Sombora, Zrenjanina, Pančeva i Subotice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga