Pritisak slovenačke kulture urodio plodom

Predstavnici Asociacije predstavili su premijeru težak položaj projektno finansiranih nevladnih organizacija u kulturi, kao i samozaposlenih

18. feb 2018

Slovenački premijer Miro Cerar izašao je u susret kulturnoj sceni koja je tražila povlačenje predloga Nacionalnog programa za kulturu (NPK) i izmena krovnog zakona o kulturi, očekujući u suprotnom smenu ministra kulture Antona Peršaka. Takođe, premijer je izrazio spremnost za rešavanje problema finansiranja nevladinog sektora, odnosno pronalaženja dodatnih sredstava za organizacije sa međunarodnim renomeom, a Ministarstvo kulture već je raspisalo novi konkurs.

Predstavnici ustanova kulture, strukovnih udruženja, nevladinog sektora i samozaposlenih kulturnih radnika i umetnika, koji čine više od 85 odsto celokupne slovenačke kulturne scene, zatražili su bili zajedničkim saopštenjem sastanak sa premijerom do 15. februara, a razgovor je i održan tog dana, u prisustvu predsednika skupštinskog Odbora za kulturu Dragana Matića.

Prema navodima Asociacije, mreže nevladinih organizacija i samozaposlenih u kulturi, premijer je na jednočasovnom sastanku potvrdio da NPK, koji je trenutno u procesu međuresorskog usklađivanja u Vladi, mora imati odgovarajuću podršku javnosti, te da u suprotnom nije pogodan za dalje razmatranje. Predstavnici kulturne scene ponovili su stav iz zajedničkog saopštenja da NPK nema podršku javnosti.

Budući da je Ministarstvo kulture u međuvremenu samo povuklo predlog izmena i dopuna Zakona o ostvarivanju javnog interesa u kulturi (ZUJIK), što je takođe bio jedan od zajedničkih zahteva kulturne scene, poseban deo sastanka bio je posvećen rešavanju položaja nevladinih organizacija u kulturi, a premijer je obećao da će sa Ministarstvom kulture biti pronađena dodatna sredstva za konkurs za dodatno programsko finansiranje nevladinih organizacija koje su prepoznate u inostranstvu, jer promovišu kulturu i izvan granica Slovenije.

Predstavnici Asociacije predstavili su premijeru težak položaj projektno finansiranih nevladnih organizacija u kulturi, kao i samozaposlenih, sugerišući da Vlada Slovenije nameni dodatna sredstva kako za višegodišnje, tako i za jednogodišnje projektne konkurse za nevladin sektor, javne ustanove i samozaposlene, kao i da samozaposlene podrži dodatnim sredstvima za radne stipendije, kao i da javnim ustanovama i udruženjima uključenim u evropske projekte nameni dodatna sredstva za njihovo sufinansiranje.

Napominjući da su budžetska sredstva ograničena, Cerar je naveo da razume akutni položaj kulturnih stvaralaca, te da će zato sa ministarkom finansija Matejom Vraničar Erman razmotriti mogućnosti za dodatna sredstva, a već dan nakon sastanka sa premijerom, 16. februara, Ministarstvo kulture Slovenije objavilo je Konkurs za izbor kulturnih projekata u oblasti umetnosti za 2018. godinu, koji je namenjen nevladinim organizacijama koje nisu dobile podršku na proteklom Konkursu za javne kulturne programe 2018-2021, javnim ustanovama koje u 2017. godini nisu dobile poziv Ministarstva kulture da predlože programe za 2018. godinu, te samozaposlenima u kulturi koji deluju u oblastima scenskih, muzičkih, vizuelnih i inetrmedijskih umetnosti, obuhvaćenih novim konkursom.

Asociacija je uputila bila posebne zahteve premijeru povodom rezultata Konkursa za javne kulturne programe 2018-2021, kojima su praktično odstranjeni neki od najvitalnijih aktera nevladinog sektora u kulturi (Maska, Emanat, Pekinpah, Gledališče Ane Monro, Mesto žensk, Nomad dance academy Slovenija, CONA, ARS Ramovš, Drugi zvoki, Hiša kulture Celje, KUD MoTA, SCCA-Ljubljana…), i to uz nejasna obrazloženja i bez mogućnosti žalbe.

Ceraru je na sastanku predočeno i da je neophodno da Vlada, odnosno Ministarstvo kulture, izmire sve zakonske obaveze u vezi sa doprinosima samozaposlenih u kulturi i platama u javnim ustanovama. Takođe, upozoreno je i na nezavidan položaj filmskih stvaralaca i Slovenačkog filmskog centra, kao i Javne agencije za knjigu, uz ocenu da su i u tim područjima neophodna dodatna sredstva i započinjanje dijaloga.

Kulturnu scenu predstavljali su na sastanku sa premijerom Uroš Korenčan (Kolegijum direktora slovenačkih pozorišta), Simon Kardum (Kino Šiška) i Tjaša Pureber (Asociacija – društvo nevladnih organizacija i samozaposlenih u kulturi).

Nevladin sektor u kulturi dobio je bio i snažnu podršku gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koji je oštro kritikovao Ministarstvo kulture zbog rezultata Konkursa za 2018-2021, smatrajući da pokazuju da ministra Peršaka ne zanima stvaralaštvo, niti strateški, kontinuirani razvoj etabliranih aktera u oblasti kulture i onih koji tek dolaze.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga