- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pritisak na Vojvodinu će se nastaviti (AUDIO)

Odnos republičkih vlasti prema Vojvodini svedoči o tome da se glavni protagonisti te vlasti nisu promenili u odnosu na ono što su radili devedesetih godina prošlog veka, i nacionalistički pritisak na Vojvodinu će se nastaviti, ocenili su učesnici večerašnje tribine u Kikindi.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da su republičke vlasti “izmislile separatizam” u Vojvodini. “Izmislili su separatizam u Vojvodini. Koji separatizam, kada su u Vojvodini u većini Srbi. Ali, oni (republičke vlasti) će ga proizvesti. Kao što se sada ljube sa Tačijem, ljubiće se sutra i sa vojvođanskim independistima ”, rekao je Đorđević.

Kolumnista Teofil Pančić ocenio je da će vlast biti vrlo kooperativna prema spolja, a prema unutra vrlo represivna. “Kooperativnošću oko Kosova oni kupuju mogućnost da se u Srbiji ponašaju kao devedesetih. Nacionalizam nije nestao, on će dodatno jačati i što Kosovo bude nezavisnije, to će pritisak na Vojvodinu i na druge delove biti još veći”, ocenio je Pančić.

Književnik Laslo Vegel rekao je das u SNS i SPS u Vojvodini sklopili savez sa antievropskim snagama, iako se zaklinju u evropski put. “Pretnjama smrću Bojanu Pajtiću oni su legitimisali nasilje. Briselski sporazum neće sprečavati niti nacionalizam niti nasilje u samoj Srbiji”, kazao je Vegel. Prema njegovim rečima, i Mikloš Horti je potpisao bez problema Trijanonski sporazum, ali to nije bio kraj nacionalizma u Mađarskoj.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

Tribina „O nacionalizmu i nasilju“, Kikinda by Ndnv on Mixcloud

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!