Prisutan otklon ka jeziku većine

Problemi obrazovanja na mađarskom su kontinualno smanjenje broja dece, kao i nedostatak nastavnika i udžbenika

18. dec 2014

U svakom prekograničnom regionu u kojem žive Mađari zapaža se otklon ka većinskom jeziku – jedan je od zaključaka istraživanja čiji su rezultati predstavljeni u Budimpešti o tome kako mađarski osmaci koji žive kao manjina u nekoj od susednih zemalja biraju srednje škole u kojima će učiti, preneo je portal Vajdasag Ma.

Žolt Pap Silamer, saradnik Instituta za nacionalnu politiku je o vojvođanskim aspektima istraživanja rekao da su problemi obrazovanja na mađarskom kontinualno smanjenje broja dece, kao i nedostatak nastavnika i udžbenika.

U Vojvodini se većina ispitanika odlučuje za srednje stručne škole (58%). U gimnaziju bi da se upiše trećina, dok se za zanatske škole odlučuje samo osam odsto.

Seoski mladići se češće odlučuju za srednje stručne škole nego ostali. Od onih koji bi na fakultet skoro svi bi da seupišu u gimnaziju. Momci preferišu praktične smerove, a devojke teoretsko obrazovanje.

Tamaš Vecel, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku u mađarskoj vladi je na konferenciji održanoj u budimpeštanskom Domu Mađara, naglasio da je reč o istraživanju kakvog do sada nije bilo.

Ispitano je ukupno 1258 učenika završnih razreda osnovnih škola u četiri države.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga