Pristalice SPO obeležile godišnjicu demonstracija

Okupljeni na Trgu Republike nosili su obeležja i zastave SPO i Srbije

09. mar 2013

Stotinak pristalica Srpskog pokreta obnove (SPO) okupilo se danas na Trgu Republike u Beogradu kako bi obeležili 22. godišnjicu devetomartovskih demonstracija protiv režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Predsednik SPO Vuk Drašković tom prilikom je istakao da se najveća i prva bitka za Srbiju u Evropi i na Zapadu odigrala na današnji dan pre 22 godine na centralnim beogradskom trgu.

„Deveti mart 1991. godine je potrajao sve do 5. oktobra 2000. godine. Mora se znati da je SPO predvodio devetomartovski ustanak za evropsku Srbiju, da je SPO predvodio i Vidovdanski sabor 1992. i junske demonstracije 1993. i tromesečne proteste 1996. i 1997. i svaki otpor diktaturi, ratu i zločinima“, istakao je lider SPO-a.

On je naveo da su skoro svi ubijeni, prebijeni i utamničeni borci za evropsku Srbiju bili članovi i pristalice SPO.

„Mora se znati i da je SPO osnivao i predvodio sve koalicije demokratske opozicije, od 1990. pa do 2000. godine. Mora se znati da je SPO osnovao i koaliciju DOS i da je duh našeg 9. marta sazvao i narodni bunt 5. oktobra 2000. godine“, kazao je Drašković.

On je istakao da je dobijanje datuma za pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji krovna bitka svih bitaka SPO i da će kad se to desi biti ispunjeni duplim zadovoljstvom „zbog Srbije i zbog nas samih“.

Okupljeni na Trgu Republike nosili su obeležja i zastave SPO i Srbije.

Skupu su prisustvovali funkcioneri te stranke, koji su na početku njihovog današnjeg okupljanja položili vence u znak sećanja na žrtve devetomartovskih demonstracija.

Pre toga vence su položili i bivši članovi SPO, koji za sebe tvrde da su „Izvorni SPO “ , Srđan Srečković i Sanja Čeković.

Danas se navršava 22. godine od opozicionih demonstracija u Beogradu, prvih koje su uzdrmale režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je odgovorio policijskom silom i prebijanjem demonstranata u centru glavnog grada i izvođenjem tenkova na ulice Beograda.

U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. poginuli su demonstrant, učenik Branivoje Milinović, i policajac Nedeljko Kosović, a povređeno je više od 200 demonstranata.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga