Prisilna sterilizacija žena u Keniji

Grupa HIV pozitivnih žena optužuje ljekare u državnim i bolnicama koje vode humanitarne agencije za sterilizacije bez dozvole

10. okt 2012

Grupa HIV pozitivnih žena iz Kenije tvrdi da su prisilno sterilizirane, bez vlastitog znanja.

Kako izvještava Catherine Soi, dopisnica Al Jazeere iz Nairobija, planiraju uložiti tužbu protiv državnih bolnica u kojima su izvršene operacije.

Ove žene imaju nešto zajedničko: sve su HIV pozitivne i tvrde da su sterilizirane bez pristanka.

Sedmični sastanci im pomažu da se oporave od trauma.

Rhoda Musau ima 40 godina. Nema djece i neplodna je. Prva beba joj je umrla nedugo nakon rođenja, a drugi put je rodila mrtvorođenče. Dok se oporavljala, njen suprug je rekao ljekaru da je sterilizira.

„Ljekar mi je rekao da mi čiste stomak. Nisam znala šta se dešava. Niko mi ništa nije govorio. Šest mjeseci kasnije, saznala sam šta su mi učinili“, kaže Musau.

Jedna grupa za prava žena objavila je izvještaj zasnovan na razgovorima s više od 40 HIV pozitivnih žena u Nairobiju i zapadnoj Keniji.

Žene optužuju ljekare u državnim i bolnicama koje vode humanitarne agencije za sterilizacije bez dozvole.

Teresia Njoki vodila je istraživanje. Kaže da nije bilo pristanka, da su žene obmanute ili da je sterilizacija, u nekim slučajevima, bila uvjet da dobiju besplatne ili jeftine lijekove i hranu za bebe.

Ne žele čekati

Također, tvrdi da se ovo dešava već dvije decenije i da ne mogu utvrditi koliko je žena sterilizirano.

„Pitanje sterilizacije nosi dvostruku stigmu. Zapamtite, mi živimo s HIV-om, a mnoge od nas su neplodne. Ovo je Afrika. Ako ne možete rađati, i još ako ste HIV pozitivni, više vas ne gledaju kao ženu“, kaže Njoki.

Kenijska Vlada kaže da je pokrenula istragu. Ali, žene ne žele čekati. Više od 20 ih je unajmilo advokata i planiraju podići tužbu do kraja godine.

„Moći ćemo iznijeti dokaze na osnovu svjedočenja, koja će nam dati uvid u ono kroz što su prošle na klinici. Iznijet ćemo medicinske dokaze koji će pokazati da su prisilno sterilizirane, kao i nuspojave takvog oblika sterilizacije“, otkriva advokat Allan Maleche.

„Slučaj će biti dug i mokotrpan. Ali, žene su odlučne. Ako ništa drugo, ostale žene će na ovaj način saznati šta se dešava“, izvještava Catherine Soi iz Najrobija.

Za ovu i druge žene je prekasno. Ali, ipak, spremne su riskirati javno poniženje i otvoreno progovoriti o onome što se u ovom društvu smatra tabu temom, jer se nadaju da će pomoći drugim ženama da izbjegnu ono kroz što su one prošle.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga