Pripreme za obeležavanje dva i po veka Šajkaškog bataljona

Muzej Vojvodine će organizovati centralnu izložbu, a predviđeno je da se postavka kasnije prikaže i u Muzeju Podunavskih Švaba, u muzejima u Hrvatskoj i Mađarskoj

19. feb 2013

Ove i sledeće godine biće održane brojne pozorišne predstave, organizovane izložbe slika, promocije knjiga, biće snimani dokumentarni filmovi i održavaće se naučni skupovi tim povodom, najavio je danas vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić.

U obeležavanje će biti uključeni Skupština i Vlada Vojvodine, Muzej Vojvodine, Arhiv Vojvodine, opštine Titel i Žabalj, Grad Novi Sad, Matica srpska, Radio-televizija Vojvodine.

„Svi zajedno podižemo ovu manifestaciju na mesto koje zaslužuje u istorijsko-društvenom smislu. Interes da se obeleži dva i po veka od osnivanja bataljona ima i Austrija, koja nam je pomogla, omogućivši uvid u arhivsku građu, jer je ovo nekada bila njena teritorija, gde je ova priča počela, kao što se i završila“, kazao je Grujić.

Šajkaški bataljon bio je deo rečne flote Habsburške monarhije. Dobio je ime po šajki, nekadašnjem ratnom rečnom brodu od drveta i šajkašima kao ratnicima, porodičnim ljudima i zanatlijama.

Muzej Vojvodine će organizovati centralnu izložbu, a predviđeno je da se postavka kasnije prikaže i u Muzeju Podunavskih Švaba, u muzejima u Hrvatskoj i Mađarskoj, čime će godišnjica dobiti međunarodni značaj, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga