Pripadnici LGBTI u Srbiji još uvek se ne osećaju kao ravnopravni deo društva

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno

26. juna 2016

Zaštitnik građana ocenio je danas da su mere koje Srbija preduzima da bi unapredila položaj LGBTI zajednice nedovoljne da bi se pripadnici te zajednice osećali kao ravnopravni deo društva.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa, 27. juna, zaštitnik građana je podsetio da u Srbiji postoji zakonska ravnopravnost svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, i pozvao državne organe da svakome, pod zakonom predviđenim uslovima, omoguće ostvarivanje tog prava.

„U godišnjim izveštajima Zaštitnika građana ukazano je na potrebu kontinuiranog sprovođenja mera i aktivnosti radi podizanja svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, potrebno ih je sprovoditi u obrazovnom sistemu gde treba primeniti postojeće mere, a u oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite treba doneti nove.

Međunarodni dan ponosa, 27. jun, obeležava se širom sveta kao znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja tih osoba od američkih vlasti, koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku, i začetak su aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBTI zajednice u SAD i u ostatku sveta.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim građanima i građankama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga