Prikupljeno više od šest hiljada potpisa za profesoricu FTN-a

Peticija je upućena rektoru Univerziteta u Novom Sadu Miroslavu Veskoviću, predsedniku Saveta FTN-a Branislavu Borovcu i ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću

24. mar 2014

Studenti i zaposleni na Fakultetu tehničkih nauka (FTN), zajedno sa studentima i profesorima sa drugih fakulteta u Novom Sadu, predali su danas peticiju sa 6.525 potpisa kojom traže da profesorica Ivana Kovačić ostane da radi na FTN-u.

Slučaj profesorice Ivane Kovačić je došao do javnosti kada je Departman za mehaniku, na kojem ona radi, odlučio da ne raspiše konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora, što bi značilo da Kovačićeva od maja meseca ostaje bez posla, iako je jedan on najboljih naučnika u Srbiji.

Potpisnici peticije zahtevaju od odgovornih ponište ovakvu odluku i da Kovačićeva bude izabrana za redovnog profesora mehanike na osnovu dosadašnjeg rada, njenih naučnih referenci i ocene studenata.

Ivana Kovačić ima 387 naučnih poena, indeks citiranosti 375, najviši rang istraživača Ministarstva nauke A1 i ocenu studenata za izvođenje nastave 9,77 od moguće 10.

“Mi stojimo iza profesorice. Nikakvi subjektivni kriterijumi ne smeju biti uzeti u obzir pri donošenju odluka o izborima u zvanje profesora”, navodi se u tekstu peticije.

Potpisnici zahtevaju i da odgovorni za odluku budu kažnjeni “zbog štete koja je naneta profesorici ugledu fakulteta”. “Zahtevamo od predsednika Saveta FTN Branislava Borovca da hitno zakaže sednicu Saveta radi sankcionisanja odgovornih i onih koji su doprineli situaciji u kojoj se trenutno nalazi Kovačić i da pokrenu izmene pravila izbora u zvanja, kako bi studenti imali najbolje profesore, a Srbija najbolje rezultate”, navodi se u peticiji.

Peticija je upućena rektoru Univerziteta u Novom Sadu Miroslavu Veskoviću, predsedniku Saveta FTN Branislavu Borovcu i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavu Jovanoviću.

Dekan FTN Rade Doroslovački izjavio je ranije da će „u narednim danima“ biti rešen status profesorice Kovačić raspisivanjem konkursa za izbor vanrednog ili redovnog profesora iz oblasti mehanike, koji još nije raspisan.

Grupa profesora i saradnika sa FTN optužila je ranije dekana Doroslovačkog za nepotizam u zapošljavanju, zbog kojeg nije raspisan pomenuti konkurs za izbor u zvanje Kovačićeve, te da je ugrozio autonomiju fakulteta nastupom na mitingu SNS 21. februara u ime FTN.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga