Prikazan film Kako smo dospeli dovde u znak sećanja na Nebojšu Popova

"Današnji protesti građana jesu nastavak ideje za koju se zalagao Nebojša Popov"

12. apr 2017

U okviru obeležavanja godišnjice smrti jednog od najpoznatijih intelektualaca i antiratnih aktivista Srbije i bivše Jugoslavije Nebojše Popova, u Beogradu je danas prikazan dokumentarni film „Kako smo dospeli dovde“, koji prikazuje poslednje nastupe Popova na martovskim promocijama istoimene knjige prošle godine.

Govoreći o nekadašnjem glavnom i odgovornom uredniku listu „Republika“, sociološkinja Vesna Pešić rekla je da Popov nije mogao da podnese što je taj list ugašen jer je predstavljao njegov „životni projekat“.

„Knjigu ‘Kako smo dospeli dovde’ napisao je zbog ‘Republike’. Knjiga se prodavala, skupili smo novac i napravljen je budžet sa kojim možemo da nastavimo da izdajemo Republiku“, kazala je Pešić.

Po njenim rečima, Popov je pre smrti odredio tim saradnika koji treba da rade u novom listu čije bi ime, po njegovoj želji, trebalo da bude „Peta republika“.

Istoričar umetosti Nebojša Milenković ocenio je da kod Popova nije manjkalo idealizma i novih ideja i da mu je osnovna ideja bila stvaranje republike u kojoj će živeti slobodni građani.

Milenković je ideju Popova o aktivnom građanstvu uporedio sa aktuelnim protestima u Srbiji.

„Današnji protesti građana koji odbijaju da njihova republika postane monarhija jesu nastavak ideje za koju se zalagao Nebojša Popov, a to je da jednomišljenost ne sme da preovladava u republici“, rekao je Milenković.

Guta GrubackiU dokumentarnom filmu „Kako smo dospeli dovde“ govore i istoričarka Branka Prpa, književnik i novinar Teofil Pančić, pozorišni reditelj Zlatko Paković, antropološkinja Zagorka Golubović.

Nebojša Popov (1939-2016) bio je jedan od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI) 1989, prve demokratske političke organizacije u Jugoslaviji i Centra za antiratnu akciju.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976.

Bio je predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije. Glavni urednik lista Republika postao je 1990. Za urednički i autorski rad dobio je više uglednih nagrada, kao što je nagrada „Dušan Bogavac“ za etičnost i hrabrost, priznanje Centra za antiratnu akciju.

Objavio je knjige „Contra fatum: (slučaj grupe profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu: 1968-1988)“, „Sukobi: društveni sukobi – izazov sociologiji“, „Jugoslavija pod naponom promena: (dvanaest ogleda : 1968-1990)“, „Srpski populizam : Od marginale do dominantne pojave“, „Iskušavanja slobode: Srbija na prelazu vekova“, „Kako smo dospeli dovde“.

Dokumentarni film „Kako smo dopseli dovde“ nastao je u produkciji Novog optimizma i Digital stajla. Novi optimizam je i izdavač istoimene knjige i organizator promocija koje su održane u Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga