Prijedlog rezolucije protiv špijunaže u UN-u

U Nacrtu rezolucije, koju predlažu Njemačka i Brazil, traži se zaustavljanje prekomjernog elektronskog nadzora

03. nov 2013

Njemačka i Brazil zatražile su od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da usvoji rezoluciju kojom se traži prekid prekomjernog nadzora i poziva na poštivanje privatnosti u digitalnom dobu.

U Nacrtu rezolucije traži se zaustavljanje prekomjernog elektronskog nadzora, te kaže da ilegalno prikupljanje osobnih podataka predstavlja „vrlo nametljiv čin“.

Njemačka i Brazil vrlo su zabrinute zbog optužbi o masovnom špijuniranju koje provode Sjedinjene Američke Države.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i brazilska predsjednica Dilma Rousseff našle su se na meti američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koja je više godina pratila njihovu komunikaciju putem mobilnih telefona.

Zaštita privatnosti

U Nacrtu rezolucije ne spominje se poimence ni jedna država, ali diplomati UN-a kažu da je jasno da se odnosi na SAD, nakon što je bivši djelatnik NSA Edward Snowden iznio podatke o špijuniranju koje provode američke obavještajne službe.

Nacrt rezolucije poziva Skupštinu da jasno kaže da je „duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava i zlouporaba koje su mogle nastati zbog nadzora komunikacija“.

Rezolucija o kojoj će se glasovati tijekom mjeseca poziva sve zemlje da zaštite pravo na privatnost koje je zagarantirano međunarodnim pravom.

Reuters ocijenjuje, pozivajući se na izjave diplomata, da će rezolucija vjerojatno pretrpjeti neke izmjene prije nego što se slijedećeg mjeseca nađe na glasovanju u Generalnoj skupštini UN-a.

Iako su rezolucije Opće skupštine, za razliku od onih Vijeća sigurnosti, neobvezujuće, one mogu imati značajnu moralnu i političku težinu ako dobiju dovoljnu potporu.

Prosvjed Malezije

U međuvremenu, Vlada Malezije pozvala je danas šefove diplomatskih misija Sjedinjenih Američkih Država i Australije i uložila im prosvjednu notu zbog navoda o špijunskoj mreži u Aziji koju predvodi Washington.

Malezijsko Ministarstvo vansjkih poslova je priopćilo da bi navodi o špijuniranju mogli „ozbiljno ugroziti“ odnose, a šef malezijske diplomatije je naglasio da se „takve aktivnosti ne provode među bliskim prijateljima“.

Kina i Indonezija već su prosvjedovale zbog medijskih napisa da se veleposlanstva Australije koriste za praćenje telefona i prikupljanje podataka za SAD.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga