Prije 27 godina merčepovci su ubili Aleksandru Zec

Imala je samo 12 godina

07. dec 2018

Prije 27 godina, u noći sa 7. na 8. prosinca 1991., pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa ubili su obitelj Zec.

Zagrebačka obitelj Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kći ubojice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tijela su prekrili smećem.

Priznali ubojstva pa oslobođeni

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnog mjesta Mihajla Zeca.

Merčep se danas brčka u toplicama

Gdje je danas ratni zločinac Tomislav Merčep čija je postrojba počinila stravično ubojstvo 12-godišnje djevojčice i njene obitelji? Dobar dio ljeta i jeseni proveo je u – toplicama.

Index je u rujnu otkrio da Merčep, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila koje su ubile njegove postrojbe, umjesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim toplicama.

Omogućilo mu je to Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i ministarstvo pravosuđa.

Trošak Merčepova „kažnjavanja“ u toplicama, naravno, plaćamo svi mi. Index je kasnije objavio i fotografije Merčepa u toplicama na kojima se vidi da tamo vrijeme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovjek, nema čak ni pratnju pravosudne policije.

Ratni zločinac Merčep je bio i uvažen gost na Kolindinoj inauguraciji

Tomislav Merčep 2015. je bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravomoćno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

U svibnju prošle godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao merčepovci nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

HRT: Tragedija obitelji Zec medijski je prenapuhana

Podsjetimo, HRT je prije dvije godine u emisiji “TV kalendar“ ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec „medijski prenapuhan“.

„Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao“, rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se ispričao zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubojstvo obitelji Zec, ni za tu izjavu nitko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena „svima koji su sudjelovali u proizvodno-uredničkom lancu“.

(Index)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga